Saturday, October 30

kisah si perokok~

oh! tiada kaitan yang hidup dengan yang mati yer... hanya sebuah ceritera masa terluang~

sedang jalan2 kat mall ni, terlihat satu adegan drama sebabak,

si bapa sedang mendukung anak masuk ke sebuah pasaraya bersam isterinya. in few minutes later tiga beranak tu sudah kuar... eh2, tangan kosong jer.. dah habis shopping ker??? mereka pon labuhkan punggung kat kusi sebelah ni. eh2, tak beli pape pon dah penat ker??? si bapa menurunkan si anak dan di pangguhkan di atas peha si ibu dan mula bergerak ke kerusi yang lebih jauh.. (lebih kurang 7 -8 kaki jauh). pastu nampak dia selok kocek seluar tu.. oooooohhh~ nak merokok...

si anak : mari la sini... mari la sini.. (sambil tangan melambai-lambai memanggil si bapa)
si ibu : angkat semula si anak ke ribanya.
si bapa : hanya tersenyum sambil menghembus keluar asap rokok.
si anak : mari la sini (masih melambai dan memanggil)
kaki si anak dah melurut turun dan ingin lari ke arah si bapa, dan ditahan oleh si ibu..
si ibu : tunggu dulu, ayah tengoh merokok tu..

ohhh! tersentak! ohh..okeyh.. si ayah berada sedikit jauh untuk mengelak si ibu dan si anak dari mengenai asap rokok beracunnya.. ( well, memang patut pon coz orang yang menghidu asap rokok akan mengalami sakit yang lebih cepat berbanding si perokok) and, si ayah cuba melindungi keluarganya...

si ayah : okey, jom pergi (sambil mendukung si anak)
si ibu dan si anak : jom!

aku : tersenyum sumbing! :)

No comments:

Post a Comment