Wednesday, June 30

terase.............. kalau......

pernah tak terase??? bukan terase yg meaning dier mcm amik hati but terase in terms of nak buat something....

skng ni aku terase...
terase nak buat entry...
terase nak makan...
terase nak sayang seseorang....
terase nak disayangi..
terase nak ada sebuah bilik yg boleh simpan semua koleksi buku aku...
terase nak ader butik sendiri...
n much more~

benda yg kite belum jangka usually guna word kalau..
kalau la macam ni.. or kalau la macam tu...
n in my life....

kalau esok aku kaya ape aku akn buat?
kalau aku jatuh cinta siapa org tue?
kalau aku boleh putar balik masa..
so many.. tapi ak sampai ati nak tulis...
if and only if~~~

Tuesday, June 29

some story to be share with... ( :

Actually takder benda pon di story but rase juga nak buat post kan.. agaknyer sbb da lame tak buat entry (ama ker? lama la kot)

lets us begin...

kite mulakan dengan 1st june punya story la...
first day praktikal... org ader ckp benda first time buat ni mesti ader cabarannyerr(org cakap ker??bukan aku yg cakap??) n for me..cabarannyer adalah... bukan new people..not even food or enviroment tapi perjalanan pulah utk hari pertama bekerja. i have to walk from my office about 2 - 3 km because my ayah yg tersayang tu bz main golf n i cant reach his cellphone... dah la dengan kasut tumit halus dlm 3 inch n baju kurung n corak rimauu.. mmg geram betull.. sbb aku rse so emberassing! ^^"
dah la that area susah nak tahan teksi sbb sume org pon bawak laju.. tapi nasib baik ader cab driver india benti...fiuuuhhh~~~ tapi die bawak penumpng lain so naik sampi ktm then naik cab lin... at the end nasib baik sampai umah dengan selamat...
the end~

next.. disebabkan insiden crita pertama itu sbb nyer aku mendapat kejutan iaitu mendapat sebiji kereta kancil.. maybe ayah malas nak hantar and amik aku.. lagipon office hour kitorang berbeza... (beza stengah jam je pon) kecoh lebey kan.. tapi hikmah disebaliknyer.. kancil thn 1998 bewarne putih bernombor pendaftaran WGU ----.. tak igt lagi no plat..ahaks! see.. benda baik dlm hidup.. trima kasih ayah.. sayang ayah..

ok..next entry...
hari bejalan macam biasa jer...

untilll... few days ago la kan....

tegerak ati utk anta msj ngan someoone nie.. just usual tak la... lagipon slalu dier malas nk reply msj aku.. maybe bagi die pembaziran kredit..sbb slalu msj ngan dier tak sampai lima mesej pon.huhuuhu..(disebabkan dier seorg lelaki so bagi aku itu memalukan sbb im the one yg hantar msj dulu) ^^"

kisah bermula..
- aku anta mesej (almost mid night that time) so aku da jangka dier tak reply coz dier mmg tak reply msj after 12 o'clock (anak mummy maybe) huhuhu
+ esoknyer..aku check phone(in case dier reply la kan) dan.. takder paper pon.. so aku dah agak dah.. then aku biar jela..
- few hours later... aku checked phone n ader msj.. hahah.. (ku gembira??? bese jer)
+ then aku pon reply la..macam bese.. nak dijadikan drama before we end our little chit chat aku anta something sound like this
" i'll be waiting" gud luck."
- sbb dier ader exam.. n he replied.. n that suprise me! :))
+ and then malam tu dier msj! (n tu dah buat aku betambah tekejut.. n aku ckp pasal aku tunggu msj dari dier n dier ckp nape tak bgtaw.. means dier saje jer msj n bukan sbb phrase " i'll be waiting" tu.. n aku ckp aku betul2 tunggu.. luckily dier tak marah or gelakkan aku.. maybe sbb dier sakit kpale (die cakap la) n dier pon macam biul sikit n gile.. n aku dok layan jer giler dier.. for the first time lama gak la kitorang chit chat trough sms,... until time dier nak tido.. bile pikir balik all those sms-es mmg weird pon..hahahahahha...
- n this morning... i sent him a msj wishing him gud luck for his exam (actually today not yesterday) n he replied ok bos...
+ n buat penutup bagi aku sumer ni weird sbb dier act baik n layan jer gila aku jugak.. hahhaha... n plus dier underage.. imean bawah aku la.. setahun.. budak weyh!!! hahahahha...

lastly... nak story pasal for the first time i get my OWN money with my own effort. elaun saya yg pertama..yeaayyy!!! n aku blaja ayah aku makan.. BIG TIME..nak dekat rm 60 jugakah.. n bagi aku tu murah coz i ate a LOT.. for real.. A LOT!!
- ikan siakap 3 rasa (kira gak besar utk 3 org makan)
- telur dadar
- tom yam campur
- sup ekor
- khailan ikan masin
- ayam halia
- sambal belacan

perut mmg rase macam nak pecah la time tu...(after makan la) dah la puasa kan... n ex[ect all those food sampai lamabat..tapi tak sampai 10 mins benda tu sume sampai.. n sementara tunggu buka tgk lauk2 tu...huiisshhh...nak gugur iman.. n the rest is history (apa lagi kalau dah buka puasa n makanan camtu depan mata kan)~~~ u know n i lagi know ! hahahahah

n my money nak bagi kat mak sikit.. rm50.. ok la tu kan.. nak bagi separuh nnt aku pon na beli something gakk hahahahah..

(: (: (:

Wednesday, June 23

something weird..

Few weeks ni.. aku sendiri berperangai pelik...bukan ape la kan... tapi mmemang pelik... antaranya:

1) baca novel tapi amik masa yg lama giler nak abis satu novel (weird for me if not to u)

2) suka salin resepi masak... paling pelik sbb perangai malas aku mmg tahap dewa.. so nak salin bend mmg sesuatu yang sangat pelik bagi aku...

3) suka masak. lagi pelik sbb aku mmg tak suka masuk dapur pon sbenanrnyer... pelik kan...

4) dok ckp pasal satu benda yg aku sendiri malu nak sebut kat sini.. mmg pelik kan.. haiiilohhh!!!

ape kes ni farahin??? ape pasal ttbe berubah personaliti nie??? ader benda yang jadi ker???
no! no! no! whatever it is n who ever caused this things really make me feel weird!

Tuesday, June 22

kebas~

Taw tak apa tu kebas? of course la taw kan... except u budak 3-4 thn yang baru belajar bahasa melayu yg bagi diorang kebas tu stands for other meaning...huhu.. kebas kat sini is when kite tak rse paper tu..rasa macam kena bius... but then to be more specific kebas aku ialah kebas yang tak disebabkan oleh bius... KEBAS! Teorinya apabila kte kebas kite tak tasa apa2 kan.. selalunya physical luar kite selalu kebas.. rse macam semur2 kecik jaln n nak baagun pon susah..aite??? :)). Boleh tak kite nak rase inner organ kite kebas plak... in others words tak nak my heart rase pape..boleh?? but then if guna bius may cause FATAL.. i tak nak mati.. just tak nak rase paper.... so tak rase saki. tak rase sedih. tak rase gembira... everything is UNKNOWN... ^^"

Monday, June 21

habit baru!

nak di jadikan cerita.. aku rse ttbe nak ader habit baru dlm life aku nie..boleh takk..
di sebabkan banyak benda yg aku nak wat tak dapat wat so to make it complete i'll turn it into some kind of habit la... for instance my hobby to capture scene..aku rse lepas nie...nak jadikan kamera tu boyfie baru..hahahahha... (disebabkan dah takder boyfir kan... so jadikan benda kaku tu as boyfie la..huhuhu... im not desprate okeyhhh!)

Sunday, June 20

pena berdakwat hitam I

** love is change. cinta itu ubah. da ubah itu juga boleh ditambah dengan imbuhan dan ia akan berubah mengikut maksud tersendiri. PERubahAN, MENGubah, BERubah, bergantung kepada setiap perspektif individu itu~ by Nur Farahin Abu Bakar

** orang kata hidup umpama roda... pernah fikir tak kenapa Allah cipta bumi itu bulat?

Tuesday, June 15

unknown 2

Alunan lagu Three daripada Britney Spears mula berdendang. Semakin lama semakin kuat. Bertambah kuat. Tangan meraba ke kiri dan ke kanan.
Mana pula aku campak handphone kesayangan aku ni. Hati dah membebel gara-gara bunyi dah semakin busing.
Teeett! Butang snoze di tekan. Mata tertutup semula.
Tidak sampai lima minit, lagu itu bermain semula.
Kali ini butang stop di tekan. Lagi aku layan mengantuk ni tak pasal-pasal subuh gajah aku nanti.
Rutin biasa. Badan mengeliat sambil duduk kaki katak. Tangan sibuk membetulkan rambut ikal mayang melepasi bahu itu. Pergi ke tandas, gosok gigi dan berwuduk. Masa untuk meghadap Yang Maha Esa. Allahuakhbar!

"Qai!" Bonda melaung dari bawah. Laungan kali pertama. Laungan kali kedua. Dan...
Tok! Tok! Tok!
"Qaisara, anak bonda ni dah bangun ke belum? Nanti terlepas subuh sayang."
Pintu terkuak. "Yer bonda. Sorry la tak jawab tadi. Qai baru abis solat. Maaf ya bonda." Senyuman lahir dibibir si ibu.
"Dah! Jom makan sekali ngan ayah kat dapur tu. Lepas makan boleh tolong bonda bersihkan lama."
"Jom!"
Nasi lemak kukus lauk ayam berempah. Wow! ni peberet nih! Bonda memang the best in the world lah!

Teet!Teet! Sony Ericson Aino berbunyi. 1 Message Recieved!
Ala..Pagi-pagi dah ada orang mesej. Sibuk betul lah.. Dah la tengah melantak ni.

Morning! :D
-Qalize-

Tangan menekan kekunci.


Morning~ Ada ape sibuk pepagi nie?

Friday, June 11

result Oh! result ^^"

^^"
ku~cewa!!!!
huh.. penatnyer... tapi rezeki setakat situ utk result kan... so ape boleh cakap..
ALHAMDUlIllAH
Pasrah and redha jer... tu yang terbaek aku boleh buat kan... walaupun jatuh tapi still dpt kekal kan DL tu kira ok lah... tapi ku`cewa jugak..hukhukhuk

Wednesday, June 9

berdebar jantungku!

arghhh!!! dah la tgh takut.. server boleh jammed plak. mmg nak kena nie... huhuhuh
takut yg teramat la wei!! result ni buat aku cuak giler...somebody help me!!!!

wedding!



Selamat Pengantin Baru!

Wednesday, June 2

Apa kesudahannya?? ~1~






Satu saat berlalu, satu minit berlalu, satu jam! "Hai la mata. Apa yang susah sangat nak lelap ni" Mulut dah mengomel sensorang. Otak dah penat Badan memang dah tak larat tapi mata degil. Maybe mata nak melihat sesuat? sesuat apa? Hati berkata. Eh! chop! hati berkata? Ye ker hati berkata? Hati mane ader mulut. Lidah jauh sekali. Tapi kata hati tetap wujud. Satu benda yg aku tak paham secara literal nya.. HUuhU.. Menyesakkan kepala jer..
Hidup berputar. Macam bumi. Kalau bumi tu ada siang dan malam. Manusia ader susah dan senang. Betul tak? Senang sebut KARMA la.. macam lagu Alicia Keys tu.. " What goes around comes around what goes up must come down.." and so on.. SING IT! hahah :))


Apa yg cuba diperkatakan?ENTAH la.. aku sendiri pon tak tahu sebenarnya.. Takder aper yg cuba disampaikan.. Hanya sebuah catitan kosong yg merapu dan merepek berserta takde makna langsung. ZERO!


Istilah cinta? Macam2.. Ade yg cakap macam sambal belacan, ader yg cakap macam pisang goreng, ader jugak yg cakap macam lilin. Itu persepsi. Sesuatu yg diandaikan seseorang berdasarkan apa yg di alami. Bergantung! AKU? aku takder persepsi yg spesifik. sbb? sbb aku rse cinta itu ubah.. yg boleh jugak ditambah dengan pelbagai imbuhan kat depan.. (MERubah,PERubahAN) dua benda ni yg boleh terfikir buat masa nie.. but then my point is, based on cinta itu sendiri ia kadang2 ader POWER untuk UBAH! tak kisah la merubah or kita yg melalui perubahan.. macam aku... bila dengar orang cakap bercinta tu best ia mengubah aku untuk memiliki seseorang yg istimewa but then bila aku tgk macam mane cinta itu merubah keluarga aku.. then, aku fobia dengan lelaki(of course la kan sbb aku pompuan) Itulah yg aku boleh cakap regarding cinta.

APA KESUDAHANNYA? DUNNO YET!

Tuesday, June 1

UNBELIEVABLE!!





Salam and greetings to all~
first day!
first day for practical! guess what~ what a day!.. my job? RECEPTIONIST!! merangkap ala2 kerani yg kena key in all the data regarding akaun la kan.. how weird is that? weird la bagi aku sbb pertama kali nyer aku "mempraktikkan" apa yg dah di ajar oleh PUAN INDRANI.. all the calling.. " HEllO, Khal Taz Managemant.. Nak bercakap dengan siapa?" part of my dialogue.. wuhuuuu~~ terkezut gue! hahahahahha.. n diorang guna MYOB which stands for Mind Your Own Business! hahahah.. One more time.. "mempraktikkan" apa yg telah diajar oleh TUAN HJ. ISMAIL.. Maaf Tuan sbb dah 2 sem tinggal.. input utk yg tue dah berkarat so kena refresh balik..hahahahah.. pelikbila rse tak reti guna pape pon.. bad student!BAD BAD student FARAHIN!!! uhuk~ That is for tiday ouls~ wish me luck for tomorrow n make sure tomorrow never die!"literally" ahahhaha.. rse jugak nak pecah otak menahan bosan kan..hahahahahha :):):)