Saturday, April 28

how sweet your day today?

sambil lappy tengah berdendang dengan lagu dari negara matahari terbit - hello by yui, dan ucapan Assalamualaikum. lets begin. :)

How sweet your day today? well mine roughly calculated almost reach 80 gram or is it almost 100 gram? this is not the kind of story yang you got a bunch of flowers or presents or even words which related to any romanticism and therefore you'll label it as "so sweeeetttt" (notice the "") sweet here equals to glucose!

i have a normal breakfast today ; bihun goreng.

all these glucose comes after 12 o'clock.

pertama sekali ; menikmati sekotak full cream of dutch lady milk. Diikuti dengan vanilla smoothies with a chocolate syrup as its topping. and then satu tin penuh of sprite. OK! overdose of glucose sampai lidah rasa manis je~~

tu belum kira jenis makanan yang mengandungi gula. adehh! huru-hara hidup! and Alhamdulillah berjaya menahan nafsu untuk membeli ice cream magnum choco cappucino.

imej sumber ; google

Thursday, April 26

Rant I

success comes after effort.

Assalamualaikum,
Tahniah jugak untuk yang lain yang diraikan masa majlis ni berlangsung hari tu. Anda semua hebat belaka.

Semalam saya terbaca satu cerita dekat my favorite author's page, HLOVATE, ada satu post (if i'm not mistaken) regarding success. I'll make it short, seorang budak yang tidak pandai di mata dunia in which dari sudut exam and career, dan sewaktu dengannya, tapi insyAllah hebat di masa akhirat sana. the end of that cerita there's this statement yang saya ringkaskan dia macam ni; masa semua orang tengah busy having lunch during jumaat afternoon, dia telah pergi untuk menukar pakaian ke baju melayu dan kain pelekat dan kakinya melangkah menunaikan kewajipan untuk sujud pada Dia. sounds simple kan, tapi...

success boleh dikatakan as one of nikmat Allah yang sangat luas kan, dan macam mana nkmat tu boleh datang dalam pelbagai bentuk, begitu juga kejayaan. nikmat datang bersama usaha dan begitu juga kejayaan.

untuk saya, dah pernah melalui benda ini untuk 3 tahun setengah dan semua orang tu ada kelebihan. Tak kira secara semula jadi mahupun hasil usaha sendiri. Allah akan tolong hambaNya yang berusaha kan? Dia tak akan ubah kalau hamba itu sendiri tak mahu merubah nasibnya sendiri. Kalau kita dah berusaha insyAllah, rezeki tu ada. kalau bukan sekarang, esok lusa...

Dalam mencari kejayaan dunia, kadang-kadang terleka untuk seiringkan sekali dengan kejayaan akhirat sana. manusia mudah lupa dan lupa itu bukan pada melayu sahaja. jadi kena ada sentiasa yang mengingatkan. pilihan utuk jawapan "tak apa, slow-slow" bukan jawapan yang betul sepatutnya sebab kalau ajal sampai dia tak slow-slow kan? masih jahil dan hina. masih perlu bimbingan ke jalan Dia. Semoga masih ada yang mahu memimpin tanpa sebarang spekulasi. dan Allah juga turut pandang usaha kita kan... :) - peringatan untuk diri sendiri.

Monday, April 23

a better way to learn

english have been part of our language besides malay, mandarin and tamil. well, improve your Linkenglish in a better way. and a more funny way! watch this! :)

Thursday, April 19

feedback

mungkin saya sebahagian darinya. hanya satu perkataan untuk itu, MAAF.

Friday, April 13

ujian.

berlegar didalam kepala.

Allah tidak akan turunkan ujian yang melebihi kemampuan hambaNya,

Allah tu memang tahu.
dan kita sebagai hamba yang masih lagi terkapai-kapai bila ujian turun.
iman digoda semoga tidak terus rebah.

semoga perkhabaran baik yang diterima.
semoga tabah menghadapi ujian dariNya.
kuatkan hati, teguhkan iman.

Wednesday, April 11

dua titik

kalau dia orangnya, dia akan berani untuk bertanya sendiri.
kalau dia orangnya, dia pemimpin ke jalan nur jannah.
kalau dia orangnya, dia tidak mudah berputus asa.
kalau dia orangnya, dia bijak berkata-kata.

Monday, April 9

teaser BEL 492




jukkasjarvi, 22th version.
3 weeks to go.
mock presentation in one week.
:)

Sunday, April 8

amin.

syukran jazilan :)

Allah ketuk pintu hati tu dengan bermacam-macam cara kan?
slowly. sikit-sikit lama-lama jadi bukit. :)

terima kasih sangat-sangat! untuk semuanya~

Saturday, April 7

secretive

assalamualaikum. sabahal al-khair. (selamat pagi)
sample answer for regarding my MGT subject; topic 3

In order to minimize biases perceptual among people one of the way is to improve self-awareness and this can be achieve by learning the johari window which consist of 4 different window. To minimize this biases view of people we need to widen the open area in which we should let others to know us better in many ways. pen to people as we also widen up our communication among people therefore we can reduce our perceptual biases.

dan dalam johari window ni ada secretive area in which part of ourselves yang kita tak nak orang lain tahu. kalau nak improve perceptual biases ni kena kurangkan this area in which just show your secrets to others.

tapi dalam diri sendiri bukan semua boleh tunjuk kan, there are some part in which kita sendiri pon kalau boleh tak nak tahu apatah lagi orang lain.

past, present or future. pasti ada sesuatu yang di masa silam yang memang ingin dipadam dari ingata. dan apa yang jadi sekarang pasti ada sesetengahnya yang kita sendiri belum tahu apa kesannya untuk masa hadapan kita.

tersenyum memang mudah. selain bersedekah ia merupakan kaca perantara wajah dan hati. wajah yang tersenyum bukan bermaksud qalb juga sedang melalui perkara yang sama.
dan yang pasti bila wajah iu sedang bermuram duka qalb itu juga memang sedang melalui perkara yang sama kan.



kita bukan boleh senyum sentiasa sebab kita hanya manusia biasa. tapi cubalah untuk senyum walau terpaksa sebab kalau kita sendiri yang memang tidak mahu bercerita kenapa kita bermurm jadi jangan timbulkan perasaan ingin tahu mereka yang mengambil berat untuk bertanya mengapa kita bermuram. jadi. senyumlah.

Friday, April 6

type A

talkative.

and few others criteria yang sudah luput dari ingatan,
the facts that being a talkative person i think most of the time it is not a good thing.
when you talk you exaggerate. eg. 1+1=2 and a talkative person can explain more and sometimes its annoying to someone else.
and when the times come they say stop before you even finish. and it makes you realize that you should change the way you talk.
cakap bila perlu.
itu sepatutnya kan.
when things like this happen it makes me wonder, a few things. in which this time i''ve decided to keep it silent. for everyone's sake and also me, myself.

maaf untuk sekali lagi. (kalaulah kau baca, aku memang betul mintak maaf. tapi kau macam part of my family in which aku tak dapat nak cakap maaf depan-depan bila aku betul-betul nak mintak maaf kat kau.)