Thursday, June 11

custom-made

Assalamualaikum,

How long has it been? from my last post? But i guess no one care right. Never mind. This is actually a place where i can recall back all the good things happening to me. Throughout my current life to be more specific.

It's devastating.

Buat masa ni terlalu banyak rasa kecewa dengan diri sendiri. Untuk semua yang berlaku. Untuk semua benda yang diambil mudah dan remeh. Untuk tidak menghargai sesuatu yang dah diberikan. Peluang tu. Berapa banyak kali kena bagi baru nak rasa menghargai?dihargai? 

Appreciating.

Appreciating=accepting everything given to us. Dan sebenarnya kita betul-betul put in heart yang semua benda yang kita dapat is actually dari Dia. dan orang yang memberi tu hanya orang tengah untuk menyampaikan pada kita. Kan?Tak kisah la in what terms pun benda tu terjadi. As in, ada orang datang dan mengadu kat kita yang kawan atau sesiapa jer mempunyai sesuatu perangai yang membuatkan orang lain tak selesa dengan dia. And suddenly bila fikir balik kita mungkin pernah buat begitu dan kita rasa okey je. Pernah fikir tak yang sebenarnya Allah gerakkan hati kawan kita tu untuk bercerita dengan kita dan bukan orang lain sebab Allah nak kita sedar apa yang kita buat tu salah. Awak nak rasa how much Allah sayang sangat-sangat pada kita semua? Selain dari udara dan nyawa yang Dia bagi kat kita everyday, every second, look at diri kita sendiri. Look at everything yang jadi pada diri kita setiap hari, setiap waktu dari celik mata sampai tutup mata. Dari apa yang awak makan, bualkan dan lakukan. Dengan syarat kaitkan balik dengan Allah. Dari seremeh-remeh benda hingga sebesar-besar keputusan yang perlu awak buat sepanjang hari. Kucing datang meleset-Allah pesan rezeki kena kongsi sama-sama. Hari yang sangat stress dengan kerja dan masalah dunia sementara-Allah pesan balik semula pada Dia 5 kali sehari. As kita ingat Allah kita actually build dalam diri kita untuk sentiasa berfikiran baik terhadap setiap yang berlaku. Kadang-kadang kesusahan untuk kita adalah kesenangan untuk orang lain. Bukan as in revenge or so on an so forth. As in kereta kita rosak dan kena hantar kat mekanik-Susah kita kereta rosak-senang untuk si mekanik sebab rezeki mekanik tu hari tu. Kan? Kenapa complicates kan your day dengan benda yang memang tak kekal kan?

Chances.

Peluang tu kadang-kadang datang sekali, kadang-kadang berkali-kali sampai kita biarkan benda tu berlalu macam tu je. Ada sebab untuk setiap yang berlaku kan?Kan Allah dah cakap. Jadi kenapa pertikaikan lagi? Orang cakap-seperti menidakkan takdir. But then think again, kalau benda tu memang kita dah put all our 110% effort dan tak berjaya, it meant to be. STILL! OPTIMISTIK-lah! a success can only happened if YOU, yourself reflects back on what you're doing. Allah pesan lagi, benda yang kita rasa baik untuk kita belum tentu baik untuk kita and vice-versa. you planned, i planned, we planned, but Allah is the The Greatest Planner of all kan. Jadi? fikirlah. 

 Regards,
NuFAB

 

Monday, May 25

try to relate to it

It takes a crane to build a crane
It takes two floors to make a story
It takes an egg to make a hen
It takes a hen to make an egg
There is no end to what I'm saying

It takes a thought to make a word
And it takes some words to make an action
It takes some work to make it work
It takes some good to make it hurt
It takes some bad for satisfaction

La la la la la la la life is wonderful
Ah la la la la la la life goes full circle
Ah la la la la la la life is wonderful
Al la la la la

It takes a night to make it dawn
And it takes a day to make you yawn brother
And it takes some old to make you young
It takes some cold to know the sun
It takes the one to have the other

And it takes no time to fall in love
But it takes you years to know what love is
It takes some fears to make you trust
It takes those tears to make it rust
It takes the dust to have it polished

Ha la la la la la la life is wonderful
Ah la la la la la la life goes full circle
Ah la la la la la la life is so full of
Ah la la la la la la life is so rough
Ah la la la la la la life is wonderful
Ah la la la la la la life goes full circle
Ah la la la la la la life is our love
Ah la la la la la

It takes some silence to make sound
It takes a loss before you found it
And it takes a road to go nowhere
It takes a toll to make you care
It takes a hole to make a mountain

Ah la la la la la la life is wonderful
Ah la la la la la la life goes full circle
Ha la la la la la life is wonderful
Ha la la la la la life is meaningful
Ha la la la la la life is wonderful
Ha la la la la la life it is...so... wonderful
It is so meaningful
It is so wonderful
It is meaningful
It is wonderful
It is meaningful
It goes full circle
Wonderful
Meaningful
Full circle
Wonderful 

jason mraz / life is wonderfull

Tuesday, May 19

its been a while,

Assalamualaikum.

Sudah lama menyepi kan.
Sudah lama dibiarkan kosong tidak bertulis.
Sudah lama untuk tidak diendahkan.

Kita merancang dan Allah itu sebaik-baik perancang.

Pernah dulu, aku terlalu terkilan dengan keputusan daripada mak dan ayah.
Tidak membenarkan aku untuk menyambung pelajaran dalam jurus fesyen atau seni.
Sedih sehingga menangis dan malam sepatutnya aku boleh bersedia untuk interview aku habiskan dengan menangis dan melalak kerana ingin lepaskan geram. Sungguh jahil waktu itu.

Dek kerana tidak dibenarkan menyambung ke arah yang aku inginkan, jadi aku memilih untuk menyambung jurusan perakaunan Namun, setiap kali soalan yang berkaitan dengan cita-cita mahupun perancangan masa hadapan terutama dari sudut kerjaya, aku sering kali mengeluh dan berkata, "saya tak tahu" atau "saya tak minat sebenarnya akaun ni, saya masuk pun atas dasar untuk mengikuti kehendak mak dan ayah" ( sekali lagi aku gagal dalam menerima kenyataan) dan entah berapa kali bende itu berulang, diulang setiap kali pertanyaan yang sama dikeutarakan.

Dan aku telah pun berjaya menyambung sehingga ke peringkat ijazah. Jurusan perakaunan dan masih lagi segar diingatan yang aku masih lagi buntu dan seringkali mengeluh apabila memikirkan tidak dapat menyambung ke bidang fesyen atau seni.

Kini, selepas beberapa bulan aku tamat pengajian, aku kini bekrja di sebuah butik yang hampir dengan rumahku. Atas bantuan mak yang suruh aku membantu sahabatnya yang sedang kekurangan pekerja. Aku yang mulanya sedikit memberontak kerana seperti dipaksa tetap bekerja di butik bagi embantu kawan mak yang memerlukan bantuan. dan aku mula sedar. Yang Allah tu the Best Planner ever. Kita merancang namun Kun Fayakun itu datangnya dari Allah jua.

Allah tak bagi pada mulanya mungkin sebab aku munkin bukan aku yang hari ini.
Allah tak bagi pada mulanya sebab Dia dah atur perjalanan hidup aku akan berubah sewaktu pengajian ijazahku.
Allah ak bagi pada mulanya sebab Dia dah susun untuk aku belajar dari mereka yang lebih berpengalaman.

Kini aku melihat, bukan mudah bidang ini,
Kini aku melihat, masih jauh perjalananku.
Kini aku melihat, Allah itu mengatur supaya aku sentiasa bersyukur dan yakin Dia sentiasa ada dan perancanganNya adalah yang paling baik.


Friday, November 15

flaws

Assalamualaikum.

"...manusia itu diciptakan (bersifat) lemah"
{an-nisa': 28}


Allah, hati ini terlalu layu. hati ini terlalu beku.
Allah, hati ini keras kematu, ingkar dan terus ingkar.

Allah, menzalimi diri sendiri itu aku.
Allah, tidak pernah jauh itu Engkau.

Buta hati hinanya lebih dari buta mata,
dikala lidah berbicara cinta kepadaMu
dikadang-kala tidak selari dengan jasad dan jiwa aku.

lemahnya hati bila tidak mampu berdiri gagah menghadapi hari
lemahnya hati bila tidak mampu menggarap ibrah untuk setiap yang terjadi
lemahnya hati bila mudah tertipu dengan fatamorgana duniawi
lemahnya hati bila syaitan ketawa tanda berjaya menggugat diri

Allah, pinjamkan kekuatan untuk terus berdiri.
Allah, pinjamkan kesabaran untuk tidak dipengaruhi
Allah, tetapkan hati agar sentiasa disini
di sini, jalan yang Engkau redhai.

~nufab~

Thursday, October 31

karangan 1 (updated version)

Assalamualikum. 

Seperti tajuk yang tertera diatas, ini akan menjadi sebuah karangan yang mungkin tidak layak dijadikan contoh untuk menjawab SPM yang semakin dekat, ataupun digunakan untuk tujuan rasmi mahupun tidak rasmi. 

Jom mula. 

Untuk bahagian pendahuluan - bagaimana kehidupan?masih hidup?masih ok?masih berjalan di muka bumi Allah? Alhamdulillah. Masih hidup dan meneruskan kehidupan. Masih menjalani latihan praktikal, dan masih mencari jalan menuju Tuhan.

Been watching few of my usrahmate sharing their activities on facebook. They're doing fine. They're doing good. Continuing all their good deeds and grabbing as much as pahala as they could. Be in "THE COACH". Moving slow and steady. And yes! I'm full of jealousy towards them.

Been doing some reading lately. Sungguh, selalunya setiap kali singgah ke kedai buku, rak bertanda "novel" menjadi pilihan utama. Dan kini, sudah belajar melebarkan langkah kaki singgah sekali rak bertanda "agama". I've noticed that, compared to reading knowledgeable materials with all the novels I have collected, it seems that i can memorize novel's story much more even though I only read it once. Thus, i've made some plan. While reading all these religious-kind of books, i'm going to highlight and do some markings on the pages to ease me in the future.

Maka, untuk karangan 1 kali ini, i'm going to do my sharing on the current book that i read on.



 Taraaaaa~! Pertama kali nampak buku ni masa Pesta Buku tahun lepas di PWTC. I've already aimed on having it with a reason of I dont have any collection on our beloved Rasulullah S.A.W yet, and it is published by one of my favorite novel publisher - Jemari Seni (which kinda help to increase my motivation on reading this book) and lastly, the writer itself. The grandson of Hassan al-Banna. I find this book quite fascinating to be read on. So, here goes.............

This book tells on not a very details in our Prophets life. It's only on the surface. It is more on taking the moral values on how Rasulullah taking on his everyday's life. However, the crucial points on Rasulullah life was told accordingly.

Belajarlah dari hidup Rasulullah. Ambil ikhtibar untuk setiap yang terjadi, kerana mencintai Rasulullah itu mencintai Allah juga. Suka bagaimana penulis bermain kata, bercerita dan seterusnya buat kita melihat. Belajar sesuatu dari yang terbaik merupakan jalan yang terbaik sebenarnya. I've noticed that we love to follow on what we can physically see. and nowadays we actually follow on what we see kan??

Baru-baru ni maal hijrah. ONE FOUR THREE FIVE. As some may define it as I LOVE YOU ALLAH.
It's new year according to Islamic calender. Dengan cerita bagaimana Nabi berhijrah menjadi asas utama dalam cerita ini. However for us, hijrah membawa pelbagai makna dan yang selalunya - hijrah ke arah yang lebih baik.

"Bagi sebahagian orang, perpindahan agama merupakan sebuah proses panjang yang memerlukan masa-masa penuh petanyaan, keraguan dan langkah maju-mundur, sementara bagi yang lain, perpindahan agama berlaku singkat segera setelah membaca teks, atau memerhatikan gerak tubuh atau perilaku. Hala semacam itu tidak dapat dijelaskan. Peralihan agama yang memakan waktu paling lama tidak bererti melahirkan keimanan yang kukuh, dan sebaliknya juga tidak sepenuhnya benar;" - Tariq Ramadhan

dan untuk itu,

I've been thinking, pondering, sampai bila nak biarkan diri berada di takuk lama. Menanti tanpa mencari itu tidak mendatangkan hasil sebenarnya. Bermulalah, dan tingkatkanlah. Biar sedikit yang lama, jangan banyak yang sekejap. Usahalah. Berdoalah. Adakan masa untuk Dia. sebab Dia sentiasa ada dengan kita. dan bila akal bergerak berfikir selari dengan hati, ini yang terlintas;

some are getting married, some are expecting baby, some are having a good time with family. and you know what? for all those happiness that we're experiencing is only 1% blessing from Allah The Almighty. and we can never imagine of how the 99% more are being keep for The Hereafter. say your sykr and Alhamdulillah. All praises for Allah 

I've been seeing things all around me. Things happened with a reasons. All have been perfectly planned by Allah. Indeed.

Proses belajar tidak pernah habis sebenarnya. Lagi kita belajar lagi banyak benda yang tidak kita ketahui. Kan dah sebut dalam Kahfi, kalau lah ditulis ilmu Allah menggunakan seluruh lautan yang ada dibumi ini, dan ditambah lagi jumlah yang sama, ia masih tidak mencukupi. Maka? Jangan berkata "saya mengetahui semuanya". Itu bongkak.

Sebelum ; melihat mereka yang meminta sedekah terfikir, "mereka mungkin dari sindiket mana-mana"
Selepas ; mungkin mereka sedang berusaha untuk zuhud dengan sentiasa merasa mereka di bawah. Duit yang mereka kumpul juga mungkin bukan untuk diri mereka tapi mungkin disedekahkan untuk orang lain kemudiannya? siapa kita untuk menilai sesuatu yang tidak kita tahu? kan?

Bukan ke kita perlu memikirkan semua yang baik dan masih yang baik walau kita nampak sesuatu yang mungkin tidak baik di mata kita? husnuzon itu sangat penting. dan betullah, dalam setiap manusia itu ada sekelumit perasaan untuk jadi baik. ^^