Thursday, December 16

the earliest moment

hanya sekadar pandangan,

awal-awal,
dapat hadiah dari mereka yang istimewa, hadiah juga turut istimewa,
dijaga rapi, di bela dan sentiasa di dampingi,
dan pada saat akhirnya dia mula kelihatan tidak menarik,
dia akan mula tercampak sama ada di dalam encik tong hitam atau stor penuh habuk.

awal-awal,
Encik D sibuk bermadah, bermain kata cinta dengan cik B,
minit berganti jam, berganjak hari, bertukar minggu, masuk bulan dan bertukar tahun,
dan pada akhirnya cik B sudah bosan, encik D mula berpaling arah,
kutub selatan pilihan si dara, kutub utara buat teruna jalan lurus mula menanpakkan simpang.

roda itu memang di cipta bulat sama seperti bumi, malah planet lain juga..bulan dan matahari pun masih bulat bentuknya, dan bulat itu disinonimkan dengan kehidupan yang kadang-kadang di atas dan tidak terlepas untuk berada di bawah. jangan terlalu mendongak sehingga tidak mengendahkan batu-batu jalanan, sudah tersungkur, lukanya mungkin meninggalkan parut,

Saturday, December 11

a daughter rant

list which content wishes from a daughter, which make my eyes teary~

  • oh dear family, i have been dreaming to have a good time with my family (with all the members) to eat dinner together and have a full amusing discussion, :')
  • Oh dear mother, how i wish u ever notice the existence of me, :')
  • can anyone just hear me out sometime, am i the only one who been doing such mistakes??? or am i just another black sheep in the family? :'(
  • please be fair, im begging you, please!
  • oh daddy, when is it the last time we have such a good holiday? as far as im concerned, none. :(
  • dear mother, im naughty enough to you, but i never said i hate you, in fact i love you so much~
  • oh daddy, can you hear their critics?? can you just be much better???


Thursday, December 9

result oh! result

first of all, nak ucap congratulations for those yang sudah tengok final exam punya result la yer, dapat capai target or tak itu korang punya pasal la..huhuhu... budak2 uitm mostly mesti dah dapat result kan... well..untuk aku, mcm yg aku citer..aku kan wat praktikal..so..untuk sem ni aku tak pkai pointer jadi tension untuk tgk result tu macam tak banyak sangat la compare to previous semester kan...well...itu yang baek...dan... i pass..as expected...mcm pelik pulak bile tgk result tp takder pape point untuk di tunjukkan...just dier tunjuk im pass jer...hahahhaha...untuk my other friends yang dapat dekan lagi untuk semester ni....congrats! awak yang berusaha then awak yang berjaya kan....utk yang tak dapat tu, no worries, try harder next sem...insyAllah...tak sabar pulak nak balik melaka.. :) just harap boleh kekal pointer untuk next semester...terlepas satu semester nak dapat title dekan masa part one dulu...well..rezeki takder time tu..insyAllah...next sem will be last sem and semoga dapat yg terbaekkk~


Wednesday, December 8

souvenir

wuuyooooo!!! yeayyy!!
ehemm, tadi amik abg kat klia, die pegi japan for a week... student trip with his U.. ehemm..dah pegi over the seas tu of course aku mintak dier belikan something kan..hahahaha..maaf la ye abang, adik mu ini mmg suka meminta daripada ahli keluarganya,
well, firstly mintak bag, since a have no bag to bring to classes for next semester, but then ttbe nampak satu bag kat online shopping then terus beli so no more bag and i asked for jacket! yes!!
a jackett! teeettt jacket! dan abang saya dah balik dan saya dapat jackettt!! a teeett jacket!!
hahahahahah! walaweyhh! sayang abang lebey la.. n of course the other member of my family pon dapat okeyh, ayah, mak n adik n yg tak dapat maybe ehem2 tu jer kot.. huhu... sorry for you la kalau macam tu... your bad! wekk! :P
anyway, thnx kat abang sebab belikan jacket tu.. very nice and it's perfect fit! nasib baik.. sebab kalau tak muat terpaksa diberi kepada adik dan aku akan menjerit TIDAKKKK!!! hahahahahaha... glad it's fine.. ARIGATO GOSAIMASS! :D

Monday, December 6

1432

1432 hijrah ~ selepas maghrib!
selamat menyambut tahun baru bagi seluruh umat islam di dunia ini,
kalau ikut, selepas maghrib itu adalah 12.00 a.m dalam islam..maka akan bermulanya tahun baru kita sebagai umat-Nya..

bila masuk tahun baru mmg sinonim dengan azam baru kan, typically people said to be better than last year.. it's the most common azam i ever heard since the are years before azam saya macam tu... well, you may heva whatever azam you want.. as for me, it's better to be kept by myself sebab kalau azam tu tak tercapai it's kinda shame toward myself actually.

ada satu blog ni, the latest entry for today, just make me smile. yes! the writer is right, jom baca sekali,tajuk entry tu, hipokrit! so what??! by GreenAppleKu - have a look, click it!

saya baru sampai panjat satu tangga, dan masih merangkak untuk panjat tangga seterusnya.. semoga di permudahkan.. insyAllah!

Sunday, December 5

misi yang tak pernah mustahil, tapi aku yang memustahilkannya, erq??

few things yang tak berapa nak mustahil tapi dah di mustahilkan oleh aku~ HAHA!

  1. turunkan berat badan - kan dah cakap dah tadi.. memang la tak mustahil pon, tapi diri sendiri yang tak usaha sungguh2, memang tak kan turun la kan, X)
  2. pergi luar negara, selain singapore - sebab tak rase sangat cross the sea tu (sebab pegi singapore stakat cross the tambak johor je, sabah serawak tu dalam negeri okeyh walaupun terpaksa cross the sea) - nape aku mustahilkan? sebab aku bukan setakat nak dtg melawat, kalau boleh nak study abroad! wahh! impian tu!
  3. have a wonderful time holiday sensorang - disebabkan aku agak penakut, so tak berani pegi holiday sensorang tapi teringinnnn sangattt! urgghhh~
  4. a whole day of shopping at most branded outlet - HAHA! ni paling best, sebab kan mals nak bazir duit kat shopping especially yg part branded tu (im a moderate person)..and sebab tu aku ckp mustahil tu..hahaha
  5. duduk dalam sebuah bilik yang penuh dengan buku! - hooyeahhhh! library tak kira sebab aku nak semua buku2 tu hak milik aku, so itu yang mustahil tu, sedangkan kalau duduk dlm library tu kire dah tercapai la misi aku kan, keh keh kehh! :D


tuit!

hah! tuitt!
ingat tak kecik2 suka main kejar-kejar.. kalau dulu masa kat labuan i used this word. "TUIT!"
sebagai tanda berhenti rehat sekejap, masa datang semenanjung ni, some of them guna "CHOOPP!" - eh! betul tak???

tuitt! benda nak ckp ni takde kaitan pun ngan word tuit tu, tapi disebabkan "tuit" tu guna sekali dlm main kejar-kejar so dia masuk sekali...hahah~!

nak cakap, aku mmg suka main kejar-kejar ni... kejar orang.. hahahah... pernah buat dajal kejar orang samapi orang tu takut... history betul.. tapi.. bila dah penat kejar, aku dah tak kejar dah.. aku biar kau pegi diam-diam.. so pergilah n jgn tunggu aku kejar kau lagi k, :)
sebab aku dah tak kan kejar, and bila kau pulak kejar aku, aku la pulak yang LAAARRRIIII! hahahahah


P/s: just nak bgtaw jer, i'll never give up, tp bile dah give up.. then i really do!

Saturday, December 4

lost in memory

telinga again bersumbat dengan ear buds! grenade.
tangan ligat tekan memouse~ hard disk clean-up mission!
from folder to folder, file to file..
sume aku aku bukak balik.. everything. dan di lihat semula...
and suddenly, folder yang dah lama tak bukak tu di bukak semula.. kalau folder dlm hard disk ni reti berabuk, agaknya memang dah bape kaki la habuk ader kat dlm folder tu.. a top secret folder!
open it. double click on it! and puff!!
looking back to the memory, it tears my eyes!
kakak, orang rindu kakak~

Friday, December 3

bestie!

a second time of Rapunzel. having such a great time as always and here they are! my bestie! girls! love u much!

Monday, November 29

special edition of KMS!


dah dok tayang staff2 khaltax kan, (siap ngan ah so tu sekali kau masukkan) this is it! wahhh! this is the time!!!
time to introduce my big boss yang selama ni owned this company la weyh, :)
perkenalkan,

PUAN SITI KHALIJAH BINTI IBRAHIM,
our BIG boss!

from left, cik puti beautreety - beanty+preety, cik farahin kiut-miut-comey-lotey, puan siti the most elegant and vaaa!



yes! puan siti, arigato! thnx a lot yer... sebab,
bagi kami tmpat praktikal...
bagi kami elaun..
belanja kami makan...
dan sewaktu dengannyalah...
tochhaaayyy~

kakak saya!

jeng..jeng..jengg!!! bertemu mereka,
kakak dan adik2 di khaltax and management! hari ni penuh cerita anda jer la yer, hahahah...
kalau berkesempatan nak amik gamba ngan big boss, :) heheheheh

girl yang ganti tempat saya, desrinapuspa :) - gud luck dear

kak ida my penyelia, :) - a lot of thnx untuk akk sebab ajar ein

kak ati, teman makan,cerita dan tengok wayang,, - next time kite tengok wayang lagi k :D

kak zura, - even tak sempat nak belajar tax ngan akk still belajar benda lain jugak :)


kak ina, :) - kakak yang riang!

kak shima :D - yang ayu dan comel..heheheh


ah so - jasamu mengemas office dikenang yer :)


dan ni budak praktikal lagi sorang, :) gud luck untuk kamu jugak yer (please ignore si tudung pink yer,, saje nak enterframe ) :P

dan...






























terakhir,



















teman rumah, teman bilik, teman segala teman! yup! awaklahhh! siapa lagi...



cik puti arifah binti khairuddin yang sangat saya sayang! thnx girl!! u help me a lot and im sorry for everything that i have done to you, awak taw kan, maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki..

p/s: memory can always be kept in our heart! luv u'olllss! ♥♥♥

khaltax and management services : a memoir

pagi, bukak pintu, and hidupkan semua sius dalam ni.. read papers and bukak la pape yang patut.
tengah hari, lunch kat tingkat atas and solat kat dalam bilik yang penuh dengan segala macam file and things yang dah tak guna
petang, sementara tunggu nak balik, sempat solat asar kat tempat yang sama dan 5.30 pun berdetik!!

nampk D-day counter tu! tinggal D-day yg nak di potong which is todayyyy!!
ohhh! today will be the last day! hari terakhir saya praktikal di sini.. semalam budak praktikal yg akan replace tempat saya dah datang, a few things di ajar dan insyAllah dia mesti boleh... a short learning time bukan bermakna dier tak boleh buat kerja... gud luck to you des :)

6 months! dah habis dah pon...ingat masa first time dtg, all kind of speculations terkeluar... bout meeting new people, new experience and such! at last 30th NOVEMBER datang jugak...

perasaan, sedih? not really, sebab memang happy coz dah tak payah pikir bgn pagi buta (except untuk bgn solat kan,) happy coz banyak benda saya belajar, banyak ragam saya tengok dan banyak nasihat saya dengar, :)

thnx to all staff
, untuk semua ilmu, nasihat and all those great times we have together... memory that i can keep!

to my big boss! Puan Siti Khalijah Binti Ibrahim, thnx a LOT!!! untuk oppurtunity ni, untuk ilmu yang puan berikan...

Sunday, November 28

kopratasa - permata buat isteri,

ni balik semula zaman nostalgia zaman dulu kala nieh...
a sad sonata~
ada satu waktu dulu, masa saya masih seorang budak hingusan, hanya kenangan bahagia ini sentiasa di kenang~

nyanyian sebuah lagu dari seorang suami buat si isteri, :)


Kopratasa - Permata Buat Isteriku

lagu ni lah, try la denga, terbaeeeekkkk dari ladang...

si ayah yang menyanyi di atas pentas menujukan lagu ini buat si isteri.. si isteri sangat terharu dan memberi sekuntum bunga bougainvillea (even hanya bunga kertas merah) buat suami, aaaawwww~


check the lyrics out!!
Telah ku siapkan satu daerah paling sunyi
Dalam hati ini untuk kau isi sebagai isteri
Untuk kau penuhi dengan kemuliaan seorang wanita
Untuk kau beri erti dengan kelembutan
Untuk kau hargai dengan kasih sayang

Ku ingin kau jadi wanita mulia
Yang tahu harga budi dan hati
Seorang lelaki bernama suami

Kerana engkau isteri
Ku ingin kau mengerti bahawa hidup ini
Tak semudah yang kita janjikan
Yang kita janjikan
Kerana kau isteriku

p/s: the only memory (or best memory ever) yang saya dapat ingat dan tak kan lupa sampai sekarang...
to see my parents to be so happy dulu, ;')

just go..u hurt me more

The day you finally decide to love me will be the day
after the day I have given up on chasing you


Now I believe it when people say love is blind...
'cause I must have been blind to love a person like you.

Love can sometimes be magic.
But magic can sometimes... just be an illusion.

When you are in love and you get hurt, it’s like a cut...
it will heal, but there will always be a scar.

wah!wahhh!! ayat dah macam broken heart ni... title tu lagi la...hahahhahaha...
well, im not even in this kind of things kan...
cilok sesikit kat google tu n paste jer kat sini, thnx encik google... :D
well, for those yg tengah broken heart tu, jgn la nak dok broke-broken kan lagi yer...
hati tu satu, kalau kat kedai, once broken consider sold...
kalau hati tu dah pecah berderai memang tak boleh tampal ape jadi??? consider DIE ker???
aiyaaaakkkk~ cetek la pemikiran kalau cenggitu... mintak jauh la...
life is unpredictable...karma itu ada.. live well..do well..be well...

Wednesday, November 24

soalan cepumasadur~~ ngee! (Cik SS soh jawab,)

cik shikin shariff sudi mengetag~ (oppps! jadi stalker pon dapat tag? hebat!)
thnx yer shikin, :)
jom maen2 (memang tengah buhsan nie)

1.pe bende pling penting dlm idop korunk?
to tell u the truth, selain family i dont know what or who else yang penting, errr.


2.benda terakhir korunk beli gne duit sendiri?
saya beli selendang! a unique design selendang! yeayyy! (eh2, itu duit ayah ker duit saya? nope..betullah..mine)

3.di mana tempat korunk nak melangsungkan perkahwinan korunk dan tema perkahwinan korunk nnti?
ape spesis soalan nie? well, sape yg tak nak kahwin grand kan? ala-ala fairytale bagai, but for me, tak kisah kat memane pon n bertemakan go green boleh?? (tmpat tak kisah, saya pentingkan a place to take married picture actually, sebab memory can only be captured by a picture! dan saya sangat sukakan memori)

4.adakah korunk sedang bercinta sekarang?
nope, takder sape buat saya jatuh or even terjatuh cinta pun, (tapi ada yg berjaya buat saya senyum...teeeettt! apakah???)

5.berapa lame korunk akan mencintai kekasih korunk?
maybe jawapannya adalah, DEPENDS!

6.dimana korunk slalo jmp kekasih korunk?
tak pernah jumpa sebab takder kekasih or whatsoever,(kalau ada pon rasenyer tak kisah kot??erqq.)

7.novel/buku/majalah terakhir korunk beli?
novel: WARNA magazine: dara.com

8.apakan name penuh korunk
Nur Farahin Abu Bakar(sila eja btul2 yerr)

9.antara mak n ayh korunk,mne yg korunk lg mesra?
well, none(jawapan giler jujur nie)

10.namakan orang yg betul2 korunk nk jmp dlm idop?
Hlovate :) (dia nak jumpa saya ker??err.)

11.adakah korunk bsuh bju sndri?
selalu mesin yang tolong basuhkan tapi tangan sendiri yang dok sumbat baju tu dalam mesin kan, :) so, consider basuh sendiri la.har har har

12.di mana tempat yg korunk btol2 nk g
an island, bora-bora island pon cun~

13.plih slah satu,peluk atau cium
kena pilih gak ker??? kalau tak nak boleh??? sebab prefer being pet! (i mean gosok atas kepala secara lembut,oh!)

14.beritahu 3 perkara tentang org yg tag korunk
Shikin Shariff *good in styling, *shopaholicholic! (baru balik dr bandung plak,) *have good package, (smart and pretty od course!)
15.lima benda korunk sgt syg dlm idop korunk
*camera canon-ku! *my cute ipod-dodo *all my picture albums! *of course all my novels too! :) *my favourite spot kat umah ayah, sayangnyeee~

16.lima lagu korunk suke n slalo dgr
just the way you are - bruno mars
senyum - najwa feat malique
memories - ost one piece
fireworks - katy perry
the remedy - jason mraz

17.bile tarikh lahir korunk n korunk smbut besday kt mana thn lps?
9th AUGUST 1990
no celebration done last year, only wishes :)

18.tujuh org blogger korunk nak tag
ni payah sikit ni, kawan tak bape nak ramai, so tag setakat 2-3 orang boleh kan??? ngeee~
* cik juwawa (yup! tak payah nak terkejut sgt!memang kau kena! sape lagi cik juwawa yg aku knalkan)
*cik jirah! (sila2 la yer,)
*cik ayu wahid (ngeee~ ampunn!)

19.cerita sikit pasal blogger pertama korang tag
cik juwawa yang senget!!! yang sangat saya sayang pastinya! hahahahah

p/s: soryla yer, saya tag korang~ ;)

done!

boooyaaahhh! i've done it! i've done it!
D-day tak sampai lagi tapi saya dah siapkan saya punya report..waakkakakak~!! happy giler nieyyhh! sebab dh tak payah pikir pasal report ni lagi...hikhikhikhik :D

ha'ah, aku taw tulisan aku tu buruk sikit, sebab tu memang tulisan dah tahap malas giler tu, :P

biar la 30th november tu tak sampai lagi, so what kalau dah siap??? yuppp! aku mmg ade psikik pon! buat tengok future job ape aku kena buat..hahahah.. (dah tu mmg rutin aku dok kat ofis ni buat keje tu memang la aku taw..adessss!!)

aku bet, korang2 pon dah nak siap kan report tu, report tu kena hantar la weyh..mestilah kena siapkan...huh?? dah siap lama???wahhh!! lagi advance dari aku ni...hahahahah...n jadul for next sem dah kuar dah,, oraitee! thnx tu cik shikin shariff kite yang sangatlah rajin untuk sentiasa menge-check dan meng-update kitorang2 yang sedikit malas nak pegi student portal ni...peaceee~!nampak kat bawah nie??? haaa~ banyaknyerrr lopong kan, tp ari isnin quite packed and we have classes on night tooo! tu yang kurang dapat bertahan tu...jumaat satu klass..nak injak2 agak2 dapat ke dengan student yg semakin ramai and klass yg semakin kurng, adessss~

p/s: next sem will be our last sem, so..work hard! maintain result and jadilah rajin sekejap keyh!! :D

Tuesday, November 23

tangling tale!

disney's present!!! (boom boom kababooommm!) citer dongeng jerman yang diperbaharui,

REPUNZEL : Tangled
nak tengok citer nie, jom! esok! agagagagagagag!!

p/s: pada yg nak tgk ngangkung tu, uhuks~ i do support filem malaysia okeyhhh! i'll watch 2 moviess! hahahahahah, ~~

kesian


sbenar tak taw nak kesian kat sape, n tak taw kenapa nak kesian pon..tp rase kesian sangat~
ni pasal evaluation sheet yang baru di pos pagi tadi kepada l.i coordinator kitorang kat UiTM terchintahhh tuh! huhuhu
kelakar betul bila tengok apa yang kak ida (kitorang punya pelia) jawab...
tak nak la reveal everything kat sini kan... hahahha...
well, but then there are few yang buat aku rase macam hati ni kena geletek..(sungguh metafora ayat kan,)
part soalan tu tanye, something sound like this, "willingness in doing their job" ~~ dan kak ida tick satisfaction jer, hahahah... biasalah budak praktikal malas nak buat practikal kan... kuang kuang kuang~~~

and lagi satu part, dier macam comment la, kak ida tulis: perlu lebih pendedahan dalam bidang account untuk menambah minat (sound like this)

memang aku gelak sakan betul... mana tak nyer...setiap kali buat account ngan kak ida, setiap kali tu jugak aku dok rungut, degree nanti tak moa amik account.. comfirmm!!! hahahah...punyalah nekad... tap kak ida punyalah cakap takperlah..beselah tu..memula susah nnt dah lelame nnt ok la...hahahah, aku tetap jawab.. no account for my degreee~ lantaklah..tp aku macam rase nak tukar jugak course,
but then, on second thought, actually aku tak taw nak amik course ape, kan.. hura-hara betul lah... i have 6 months to think and SOMEONE PLEASE HELP!!! kena jumpa dr. kerjaya nie...

p/s: ni la yang payah bila tak minat but the u have no other choice, it is better to take accountance compare to being a nurse, aite??? and it is better to take something that i have learn before compare to something that i dont have any interest with, so??? any suggestion? ;(

Monday, November 22

belated birthday

oh! oh! ni kes terkenang hikayat lama nih... rindu giler seyhhh!!!
selalu, every year kalau samapi jer tarikh keramat aku perlu dirai kerana telah berjaya dilahirkan kat dunia ni which is on 9th of AUGUST ader la sikit-sikit dapat hadiah! kan..kan..kan... terima kasih untuk semua hadiah anda yer ;)

but, ada satu birthday celebration yang i'll never forget. EVER!
tanggal 9 bulan 8 tahun 2008, yup! this is the date!!
my birthday 2 years ago! memoir ever!!
time ni im a part 1 student di UiTM melaka, lendu...
yup! saya memang junior pon time nih... and saya sudah sedikit active since time ni saya terlibat lagi dengan dikir barat....first time join dikir barat masa ni...menjadi penari2 yang tengah duduk bersila tuh memang satu experience untuk saya, well...since that dikir barat is a tournament antara blok kediaman dalam UiTM tu... ok...bla..bla..bla....move on to my birthday!

that day, aku still ader latihan dikir barat, (usually practice habis pukul 2 pagi.. oke! 2 pagi! again! pagi!) so, on 08.08.08 pukul 11.59 aku masih lagi tengah berdikir-dikir... and tepat kul 12.00 dan tanggal dah bertukar ke angka 9 hari bulan hadphone yang aku letak kat atas lantai hujung tu vibrat! n of course banyak kali okeyhh! (mestilah segala bagai mesej birthday wishes tu masuk n apa yg kesian aku tak boleh bukak! warghhh!!!) dan akhirnya jam berangkat ke angka 2, at lasttt!! peeuwwuhhh! penat weyh! naik atas n plan nak mandi sebab badan memang berlengas...lantaklah even dah pukul 2 pagi...

naik2, then one of my friend yg have the same family problem as i do dtg kat saya n ckp dier ader problem, time tu mmg lupa betul pasal other things..yg pikir time tu is dia ader problem and she need someone... n die ajak aku pergi toilet, memula memang tak terpikir then suddenly terpikir, apsal plak minah ni nak ajak cakap kat toilet, time tu dah tak sempat nak lari dah,,,,
burrrsshhhhhhhhhh!!! dah lencun dahhh! air nescafe+biskut kering+milo+sos+segala bagai makanan segera yang diorang ade dicampur dan disimbah atas aku (sumpah! busuk giler weyhh!)
n not to be forgotten, mereka menyanyikan lagu happy birthday untuk saya, n it almost make me cry, oh! God! sumpah! terharu! walaupun badan dah busuk giler~ grrr. dan keluar jugak lah tme tu jeritan2 suruh aku mandi ( kat sini saya paling ingat satu suara)
2 kali syampoo rambut pon tak hilang, so... aku decide esok paginya aku cuci lagi sekali sebab time tu pon dah pukul bape kan....huiiishhhh~ dah la time tu time jahil aku lagi(time tu still budak mentah yg free hair) so, pegi klaz penat aku dok hidu rambut, moga2 tak bebau nescape resepi baru senior aku tuh...
anyway, that was best birthday memory ever! sangat terkejut disebabkan waktu tu pon aku mmg tak expect diorang ingat pon birthday aku...kan..kan..kan...
thnx kepada semua yg terlibat secara langsung n tak langsung....hahahah...dah mcm buat ucapan dapat award dah ni..heheheh...thnx sesangat!!

p/s: dear all sisters! well, memory can never be erased, not until ur got some amnesia disease or lost memory disease, so...i'll never forget any of you since we hve such good memories walaupun there a few yg miserable kan... well...memory tetap memory :D

and also, kepada mereka2 yang saya sangat sayang! u know who you are, and may Allah blessed!

susah sangat erq jadi normal?

okeyh! agak2 kan korang normal ke abnormal? hihi.
pffttttt~~~ntah ape la yang aku agak2 nak merepek ni kan?
semalam, ada baca kat blog sorang ni, typical thing to be jotted down in A DIARY,
cik juwawa~ dear diary, today-i-met-a-guy-blah-blah-blah, hahahha, dan itu dikatakan normal? is it? then kiranya aku ni spesis tak berapa nak normal la erq sebab~mine was not full with that kind og thinggy, sebab ia nya lebih bayak kepada something yang memang tak boleh la nak di publishkan, kuang kuang kuang! so normal - 0 abnormal - 1

erqq, pink=lady??? ni lagi satu masalh nie, orang selalu sinonim kan pink ngan ladies, pink coach kat tren tuh, (tp ader jer mamat-mamat yang masuk? kalau tengok tegap jer berdiri, tak pulak macam squidy the squid kan?), pink ribbon campaign ( tp breast cancer boleh jer jadi kat individu berjantina male kan???)... aiyakkk! dan aku pulak kan, takder la suka sanagt ngan pink tu... takder la buat collection barang sume nak warna pink kan???? sebab i am a GREEN person! yeaahh! saya suka hijau!!! mwahahahahh! memang dah suka hijau pon.. so hijau bukan pink so maknenyer saya bukan ladies? or should it be im not ladies enough??? adesss~ abnormalkah itu??? nope! u can like any color u want! so, normal - 1 abnormal - 1 (yeayyyy!)

'budak2 bercinta, normal la tu', hahahahahha.. part ni nak gelak! so kalau tak bercinta tak normal ke??hahahah.. ni sape la yang punya idea nih??? kurang berwawasan sungguhlahhh! hahahahah... oppss! aku masih normal yer walau tak bercinta sekalipun... hirau pulak aku! benda normal dikatakan tak normal n normal tu dikatakan tak normal?? aduuuuuhhh~ sesak!sesak!
so part ni kira aku normal kan?kan??? no objection accepted okeyh! aku memang NORMAL! bwahahahahh!!

normal - 2
abnormal - 1

p/s: yeayyy! aku normal! (memanglah aku normal, takkan nak cakap diri sendri tak normal kan??? kalau aku buat camtu memag aku tak normal la, erq???)

bila saya sakit,


bila saya sakit, saya memang sakit, dan betul2 tgh sakit..
.

there is one thing, thanks to Allah for blessing me dengan antibodi badan yang agak kuat, syukur...
yup, saya mmg ada antibodi yang kuat dan mungkin sebb tu saya tak kerap jatuh sakit, rasenyalah (kalau tak silap) ehh! yelah.. let me check, last time sakit yang melibatkan antibodi ni masa kat UiTM kot, yup! masa kat UiTM.. lepas aku buat performance untuk dikir barat the very next day aku terus jatuh sakit.. ehhh! bukan next day! malam tu jugak aku terus demam teruk giler... maybe sebab tak cukup tidur dengan practice dikir tu lagi buat dengan time tu schedule packed dengan tests and quizzes mmg badan aku push habis la...
dan malam tu, memang aku dah agak sakit tp tak expect teruk sgt la, but then... when i woke up early that morning, badan ni dah penuh bersalut dengan selimut+sweater and im wearing socks too.. dan paling tak tahan atas dahi aku ade satu benda alah yang aku pon tak boleh nak terangkan kat sini (waduh!waduh!)benda tu dikatakan elok untuk hilangkan demam sebab full with herbs kan, diorang cakap badan aku mmg mengigil teruk malam tu, since aku tak sedar then maybe yela kot aku mmg sakit teruk... and aku ni agak degil sikit, sebab bila aku bangun pagi masa badan dah berbungkus tu, actually that day ade test! MAF test dan aku degil jugak nak pegi konon2 takut puan tak bagi amik semula, and the outcome! hamikk kauu! i FAILED (time ni tension dah penuh atas kepala, nak nangis pon ade gak) and luckily puan bagi chance aku amik semula that test and it helped so much in my carrymark! thnx to all my levelmate+roomate yang sudi memjaga saya for that night, tak sangka mereka sume amik berat kat saya :) (terharu sangat nih!)
seriously, sayang korang sume, sayang sangat-sangat...
p/s: really love u girls! miss u all a lot!

Thursday, November 18

PHOTOGRAPHY CONTEST by www.afundee-photography.com

contest ni ternampak masa tengah jenjalan.. mula2 macam tak nak masuk pon, but since contest ni dilanjutkan (nampak watermark kat gambar tuh??? di lanjutkan lagi until 30 Nov 10 oke~) makanya, wujudlah entry ni... diadakan oleh
a fun dee's photography
silalah click yer, for further info, :D


*
*
*
*
*
*
*

dan gambar ini pilihan saya, :D

well, i do love lights especially kalau full wth colors, sangat menarik hati :)
gambar ni saya amik kat area seremban.. that day i just learn something new from my cousin tentang teknik foto dan cuba untuk mempraktikkannya, yelah... dah amatur macam saya ni mana la nak reti amik gambar hebat belaka kan, so this is the result!
bokeh picture yang di snap sendiri oleh jari saya, *wink wink*
ngee~ saya snap pic ni guna camera canon hadiah dari ayah (terima kasih untuk ayah juga,)untuk my birthday, (time ni mmg dah kemaruk sangat nak camera dslr even memang langsung takder knowledge utk guna pon - sampai sekarang pon tak reti guna sangat, ;)) hahahahah,, masa amik gamba ni, hujan tengah turun renyai-renyai, so gamba hanya di ambil dari dalam kereta..dan yang macam bro tu kata, bokeh ni kira kesan from " out of focus" and kesan-kesan yang kita boleh dapat adalah seperti cahaya-cahaya yang macam dalam gambar tu. and bro tu cakap lagi, semakin besar aperture lensa ( no f kecil) maka semakin menarik hasil bokeh. dan itu jugaklah yang saya try buat masa tu, a few trial and error of course, :)


p/s : saya memang suka makan McD,
tu yang memang nampak jelas dan nyata simbol 'M' kat situ, ;)

one night + a day journey~

terus skip ke pukul 5.30 petang, bertarikhkan tarikh semalam (waaaa! farahin perosak bahasa, dah la tak suport bahasa kebangsaan pastu dok rosakkan lagi...ampun!)

after balik dr ofis tempat aku praktikal tu otak yg letak elok dlm kepala ni dok sibuk merangka few thing to do for malam tadi la.. since ade few things come up yg perlukan tindakan segera so, ade la benda nak buat

  1. kena buat kek batik -- sebab ada jamuan perpisahan buat seorang sahabat yg dah abis praktikal (hari ni last day dier) sangat tak aci sebab dah la masuk lambat habis awal,grr.!
  2. kena hantar adik balik subang malam tu jugak sebab dier sibuk ade jamuan jugak! aduyaii! --disebabkan aku ni kira seorang kakak yg boleh dapat mandat tak berapa mithali so,,,,,
  3. kena bgn pagi sebab nak goreng nugget la bagai as side dish kan,
dan sebagai kakak yg tak berapa nak mithali ni aku kerah adik aku tolong aku buat kek batik(sape suruh paksa aku hantar korang balik) dan tak lupa house-mate merangkap room-mate aku, cik PUTI yang tolong buat jugak yer,
dah lepas2 buat kek tu around pukul 9 lebey, sebab before tu pegi beli barang sikit kan... then.. lepak sekejap tengok jangan pandang belakang congkak 1 kat RIA then around 10 aku gerak
vrooommm..vrooommmm...vrooommmmm!

negeri sembilan - selangor - negeri sembilan
seremban 2 - subang jaya - seremban 2


ni la bad consequences kalau ada famili macam saya, yup...ada few things yg akan tunggang terbalik sikit...hahahah
sakit jugak la pinggang aku driving jer... aduyaii... pastu yang buat aku lagi sakit dan rse macam penat jer adalah petang ni balik semula ke subang jaya... walaweyhhh! memang! negeri sembilan ngan selangor tu memang dah macam seremban nak pegi rembau je kot.... aduyaiii! hahahah
jadilah aku pengguna setia lebuhraya utara-selatan tuh! ahhahahah

Wednesday, November 17

bila dah terbiasa,

jadi macam ni, ada perkara yang jadi bila dah terbiasa..macam pelik bila benda tu takder, kan?
dan aku memang suka buat org terbiasa sebenarnya... (for some certain persons jela kan,) ngeh ngeh ngeh~ oleh yg demikian, adalah agaknya orang yang dah terbiasa dengan benda yang tak-berpeedah yg aku buat ni kan, kira die macam victim la...
mula2 saje suka-suka, well.. it is funny to tease people around and funnier bila kite dpt positive responds... niat kat hati bukan nak mainkan orang okeyh, just something fun to do(dan saya tidak mainkan perasaan sesiapa kerana apa yg saya buat tiada kaitan dengan perasaan pon!)... alaaa, sikit2 jer, bukan sakitkan hati orang pon... ehehhe(tp hopefully tak la kan) :D *peace* but in the end aku suka buat! hahahah
jadi, apa yang aku buat a little bit more precise! accurate time and day and the content! hahahah....
nak jadi entry, aku memang dah fixed all those details to be sent at the same time(cuma kadang2 terlajak atau terawal banyak sikit, ahaks!) dengan satu
motif : make victim used to it!
dan aku tidak berjaya sebenarnya (sebab, bila 'perkara terbiasa' itu dihentikan, no counter effects have been made) -- time ni memang aku dah gelak kat diri sendiri dah (hampeh punya farahin, ape kau cuba buat nie?!)
dan aku buat balik 'perkara terbiasa' tu, dan kali ni dengan massive plan. selang sehari.. dan STOP! and suddenly, ade feedback la! hahahah...part ni again --- aku gelak kat diri sendiri, (farahin! you are the champion, you are the champion! *sila nyanyi ikut nada yg betul*) sebab aku akhirnya menang! hooray! walaupun ia hanya sekali, but satu itu juga merupakan angka kan? and im counting it on! wahahahha!

Monday, November 15

lagi countdown~

10 days to go!


pheeewiiittt! hahhh! nama D- day counter kat sidebar tuh! hahahaah, tinggal 10 days bebehhh! oppps!! to be exact 9 and a HALF day only since hari ni org kerja half day jer.. yelah...nak sambut raya qurban esok kan.. uhuks2, wahai para lembu, kambing, unta malahan ayam...bersedialah untuk dikorbankan..muahahahahahaah! (cukup jahat tak gelak?) laa..ader yg tak taw ker D-day tu hari aper??? hari aku tamak buat praktikal kat company tax ni la... tak sabar beb! nak cuti.... hahaahah... nanti nak masuk balik UiTM-ku yg tercintah awal tahun depan balik.. and im a senior! part 6 dan harapnya kekal sampai part 6 jer, no extension! kuikuikuikuik... anyway, nak wish terus la, selamat menyambut raya korban buat seluruh umat islam dalam dunia ni.. moga2 ibadah diberkati hendaknya...amiiiinnnn~ :D




tengok betapa bahagianya kambing ni akan di korban kan? hekehekhek~

Sunday, November 14

nasi reneh jadi la bubur,

pepatah melayu, nasi kalau reneh atas api perlahan dan banyakkan sikit air tuh, boleh jadi bubur, which means benda dah jadi kira dah jadi la kan? kiranya bubur tu memang dah tak boleh nak jadi nasi lagi la, tak kira la nasi putih ker, nasi goreang ker, nasi lemak ke.. yelah... dah nama pon bubur, camner nak tukar jadi nasi.. ye dak??? bia benda tu tak jadi memang dah tak boleh nak buat reverse process dah,, kalau air tu boleh lagi nak tukar dari, solid --> water --> vapour --> water --> solid (pandai2 la dok ingat 3 cycle pasal air masa blaja kat kelas sains tingkatan 4 dulu k)
motip cakap benda ni nak adalah nak bgtaw, aku dah jadi bubur dah nie... dah tak boleh nak jadi nasi berperisa dah,,
warghhhh! (jgn igt benda bukan2 yer,,)
ada la benda ni yang dah TER-buat and suddenly dia jadi macam farahin-kau-tak-patut-buat-benda-tu sebab nnt diri sendiri menyesal sebab terlibat ngan benda tu~ aduyaiii! and now, well, u guess.. menyesal beb! hahaahhaha..tu la... dah tiap kali buat otak memang tak letak kat kepala aganya, letak kat kepala lutut, tu yg tak boleh pikir betul tu.. last2 menyesal sendiri...
makkkkkkk~ malunyerrr, sebab dah buat

*confession*



p/s: oit, masih ada iman kat dada ni okeyh, takder maknenyer buat bende merepek-merapu....

Thursday, November 11

cik pipit dan encik enggang

aku lahir di rumah, kau lahir di hospital swasta
aku sekolah di sekolah kebangsaan, kau pula di sekolah antarabangsa
aku belaja di ipta, kau kini di ipts
aku masih sambung di ipta, kini kau sudah berada di luar negara
aku baru menggenggam ijazah, dan kau kini pengarah urusan syarikat besar
aku memandu spesis kancil, kau pula dengan jaguar
aku makan di gerai cik senah, kau makan di hotel Hilton
aku suka ulam, dan kau gemarkan salad
aku shopping uptown, kau pilih Pavillion
dan aku hanya pipit kecil, kau memang enggang hebat!

dan, perlu ker aku kisah? tak! sebab kita bukan berkawan pon kan,

things-to-buy list!

ni namanya kes pembaziran, well.. bukan semua lah membazir pon kan (but most it) har har har!! gelak dah macam mr. crab dah ni (kan bagus kalau boleh jadi cam mr. crab yg sangat kedekut, at least boleh save duit!) hahaha, tapi.... girl=shopping dan shopping tu memang dah macam seorang perempuan , kalaulah perkataan shopping tu nama seorang perempuan... X)

anyway, dan calon-calonnya, adalah ;


  1. cute little ribbons yang banyak orang jual 5 sepuluh hinggit tuh, comelnya!
  2. 2 novels from jemari seni publication (kat umah tu ader 3 lagi tak abis baca, masuk yg bulan lepas punya, kira 4 buku sume sekali, tak membazir ke namaya?) novel dari publication lain pon ade jugak, so maknenye bukan setakat 2? aduhhh! jantungku? X)
  3. rare and unique design shawls! (oh! ni aku memang dah dok usha lama, sangat cantikkkk! sanagt pelik and unique!)
  4. telekung baru, (since one of my telekung tertinggal kat kampung kan, so, decide nak beli telekung baru, lagi pon telekung yg tertinggal tu dah lama)
  5. nak beli rantai silver, (nak pakai ngan pendant yang aku beli tuh,)
  6. a new bag? (urrrr, 'ala, nak bag yg kecik molek sikit', heheheh)
  7. a good photo album ( haaa, ni kes tamak lagi... photo album kat umah tak penuh lagi... tp nak yg baru -- sebab semalam jumpa satu photo album yg sangat cantik n with just a few touch is akan jadi sangat personal and beautiful, oh! bestnya -- dah bayangkan dah nie)


p/s : oooppps~ cukup2 la tuh... tak termampu dh rasenyer~ :) (ade sesape yg baik hati nak bagi present kat saya?sila2 la.. bagi ape yg di ingini ni yer)

Wednesday, November 10

panca indera.


aku suka buat ni; duduk kat satu tempat dan perhatikan ragam manusia.

dan satu petang aku buat lagi, dan kali ni taman permainan jadi pilihan :D (kanak-kanak yang sudah lincah memang kegemaranku) dunia mereka pelangi, wajah mereka penuh riak tawa dan riang, dan mereka disayangi.

ada seorang kanak-kanak di buaian, ditolak oleh ibunya, - sedang ketawa.

sekumpulan kanak-kanak sedang berbaris menunggu giliran nak turun slide - bahagianya.

ibu dan bapa sedang mengagah si anak kecil di dalam stroller bersama anak lelaki sulung mereka - indahnya.

dan ternampak, seorang budak cilik sedang menangis. oh! lututnya calar. terjatuh mungkin.. dan serta-merta di dukung oleh ayahnya dan di tiup lukanya, dan dia berhenti menangis dan mula tersenyum (walau masih ada sisa pedih di lututnya.) - aku mula bangun dan berlalu pergi. kehidupan seorang kanak-kanak.

p/s : dunia bagaikan berputar disekeliling mereka, kan?

listen, think and smile

habit : sumbat telinga dengan ear bud, playing songs from player.

~ kacak luar, kacak dalam, kacak dengar sini, kalau saya senyum, awak mesti senyum sekali, kalau kita senyum semua orang berjangkit, bila semua orang senyum dunia tiada penyakit. (tetibe teringat kat pak cik yang dalam iklan seru rakyat senyum - pak cik senyum takda gigi tapi senyum sgt ikhlas)

~ to be hurt, to feel lost, to be left out in the dark, to be kicked, when you're down, to feel like u've been pushed around, ( rasanya masih bertuah untuk tidak dijadikan begitu )

~ when you're fifteen, somebody tells you they love you, u're gonna believe it. ( well, 15 tahun, im just too young to fall for something like that )

~ Menarilah dan terus tertawa, walau dunia tak seindah syurga, bersyukurlah pada yang kuasa, cinta kita di dunia, selamanya. ( teringat zaman kanak-kanak yang memang penuh warna warni macam pelangi )

~ half of my heart's got a grip on the situation, half of my heart takes time, half of my heart's got a right mind to tell you, that i cant keep loving you, with half of my heart ( when dilemma comes, it just strike through the crucial part! )