Thursday, June 11

custom-made

Assalamualaikum,

How long has it been? from my last post? But i guess no one care right. Never mind. This is actually a place where i can recall back all the good things happening to me. Throughout my current life to be more specific.

It's devastating.

Buat masa ni terlalu banyak rasa kecewa dengan diri sendiri. Untuk semua yang berlaku. Untuk semua benda yang diambil mudah dan remeh. Untuk tidak menghargai sesuatu yang dah diberikan. Peluang tu. Berapa banyak kali kena bagi baru nak rasa menghargai?dihargai? 

Appreciating.

Appreciating=accepting everything given to us. Dan sebenarnya kita betul-betul put in heart yang semua benda yang kita dapat is actually dari Dia. dan orang yang memberi tu hanya orang tengah untuk menyampaikan pada kita. Kan?Tak kisah la in what terms pun benda tu terjadi. As in, ada orang datang dan mengadu kat kita yang kawan atau sesiapa jer mempunyai sesuatu perangai yang membuatkan orang lain tak selesa dengan dia. And suddenly bila fikir balik kita mungkin pernah buat begitu dan kita rasa okey je. Pernah fikir tak yang sebenarnya Allah gerakkan hati kawan kita tu untuk bercerita dengan kita dan bukan orang lain sebab Allah nak kita sedar apa yang kita buat tu salah. Awak nak rasa how much Allah sayang sangat-sangat pada kita semua? Selain dari udara dan nyawa yang Dia bagi kat kita everyday, every second, look at diri kita sendiri. Look at everything yang jadi pada diri kita setiap hari, setiap waktu dari celik mata sampai tutup mata. Dari apa yang awak makan, bualkan dan lakukan. Dengan syarat kaitkan balik dengan Allah. Dari seremeh-remeh benda hingga sebesar-besar keputusan yang perlu awak buat sepanjang hari. Kucing datang meleset-Allah pesan rezeki kena kongsi sama-sama. Hari yang sangat stress dengan kerja dan masalah dunia sementara-Allah pesan balik semula pada Dia 5 kali sehari. As kita ingat Allah kita actually build dalam diri kita untuk sentiasa berfikiran baik terhadap setiap yang berlaku. Kadang-kadang kesusahan untuk kita adalah kesenangan untuk orang lain. Bukan as in revenge or so on an so forth. As in kereta kita rosak dan kena hantar kat mekanik-Susah kita kereta rosak-senang untuk si mekanik sebab rezeki mekanik tu hari tu. Kan? Kenapa complicates kan your day dengan benda yang memang tak kekal kan?

Chances.

Peluang tu kadang-kadang datang sekali, kadang-kadang berkali-kali sampai kita biarkan benda tu berlalu macam tu je. Ada sebab untuk setiap yang berlaku kan?Kan Allah dah cakap. Jadi kenapa pertikaikan lagi? Orang cakap-seperti menidakkan takdir. But then think again, kalau benda tu memang kita dah put all our 110% effort dan tak berjaya, it meant to be. STILL! OPTIMISTIK-lah! a success can only happened if YOU, yourself reflects back on what you're doing. Allah pesan lagi, benda yang kita rasa baik untuk kita belum tentu baik untuk kita and vice-versa. you planned, i planned, we planned, but Allah is the The Greatest Planner of all kan. Jadi? fikirlah. 

 Regards,
NuFAB

 

Monday, May 25

try to relate to it

It takes a crane to build a crane
It takes two floors to make a story
It takes an egg to make a hen
It takes a hen to make an egg
There is no end to what I'm saying

It takes a thought to make a word
And it takes some words to make an action
It takes some work to make it work
It takes some good to make it hurt
It takes some bad for satisfaction

La la la la la la la life is wonderful
Ah la la la la la la life goes full circle
Ah la la la la la la life is wonderful
Al la la la la

It takes a night to make it dawn
And it takes a day to make you yawn brother
And it takes some old to make you young
It takes some cold to know the sun
It takes the one to have the other

And it takes no time to fall in love
But it takes you years to know what love is
It takes some fears to make you trust
It takes those tears to make it rust
It takes the dust to have it polished

Ha la la la la la la life is wonderful
Ah la la la la la la life goes full circle
Ah la la la la la la life is so full of
Ah la la la la la la life is so rough
Ah la la la la la la life is wonderful
Ah la la la la la la life goes full circle
Ah la la la la la la life is our love
Ah la la la la la

It takes some silence to make sound
It takes a loss before you found it
And it takes a road to go nowhere
It takes a toll to make you care
It takes a hole to make a mountain

Ah la la la la la la life is wonderful
Ah la la la la la la life goes full circle
Ha la la la la la life is wonderful
Ha la la la la la life is meaningful
Ha la la la la la life is wonderful
Ha la la la la la life it is...so... wonderful
It is so meaningful
It is so wonderful
It is meaningful
It is wonderful
It is meaningful
It goes full circle
Wonderful
Meaningful
Full circle
Wonderful 

jason mraz / life is wonderfull

Tuesday, May 19

its been a while,

Assalamualaikum.

Sudah lama menyepi kan.
Sudah lama dibiarkan kosong tidak bertulis.
Sudah lama untuk tidak diendahkan.

Kita merancang dan Allah itu sebaik-baik perancang.

Pernah dulu, aku terlalu terkilan dengan keputusan daripada mak dan ayah.
Tidak membenarkan aku untuk menyambung pelajaran dalam jurus fesyen atau seni.
Sedih sehingga menangis dan malam sepatutnya aku boleh bersedia untuk interview aku habiskan dengan menangis dan melalak kerana ingin lepaskan geram. Sungguh jahil waktu itu.

Dek kerana tidak dibenarkan menyambung ke arah yang aku inginkan, jadi aku memilih untuk menyambung jurusan perakaunan Namun, setiap kali soalan yang berkaitan dengan cita-cita mahupun perancangan masa hadapan terutama dari sudut kerjaya, aku sering kali mengeluh dan berkata, "saya tak tahu" atau "saya tak minat sebenarnya akaun ni, saya masuk pun atas dasar untuk mengikuti kehendak mak dan ayah" ( sekali lagi aku gagal dalam menerima kenyataan) dan entah berapa kali bende itu berulang, diulang setiap kali pertanyaan yang sama dikeutarakan.

Dan aku telah pun berjaya menyambung sehingga ke peringkat ijazah. Jurusan perakaunan dan masih lagi segar diingatan yang aku masih lagi buntu dan seringkali mengeluh apabila memikirkan tidak dapat menyambung ke bidang fesyen atau seni.

Kini, selepas beberapa bulan aku tamat pengajian, aku kini bekrja di sebuah butik yang hampir dengan rumahku. Atas bantuan mak yang suruh aku membantu sahabatnya yang sedang kekurangan pekerja. Aku yang mulanya sedikit memberontak kerana seperti dipaksa tetap bekerja di butik bagi embantu kawan mak yang memerlukan bantuan. dan aku mula sedar. Yang Allah tu the Best Planner ever. Kita merancang namun Kun Fayakun itu datangnya dari Allah jua.

Allah tak bagi pada mulanya mungkin sebab aku munkin bukan aku yang hari ini.
Allah tak bagi pada mulanya sebab Dia dah atur perjalanan hidup aku akan berubah sewaktu pengajian ijazahku.
Allah ak bagi pada mulanya sebab Dia dah susun untuk aku belajar dari mereka yang lebih berpengalaman.

Kini aku melihat, bukan mudah bidang ini,
Kini aku melihat, masih jauh perjalananku.
Kini aku melihat, Allah itu mengatur supaya aku sentiasa bersyukur dan yakin Dia sentiasa ada dan perancanganNya adalah yang paling baik.