Monday, February 27

kisah dongeng atau sumpahan?

A princess's love become fairy tale
a witch's love become curse

antara dua mana satu agaknya yang secara logik semua orang nak? the first one kan? fairy tale. kisah dongeng. dan siapa yang nak ia menjadi yang kedua kan? sumpahan.

ada masa, sebaliknya yang berlaku.

A witch may have a fairy tale love
A princess may have curse her own love

i've got too many things to say, but i think it will be much more better if i just keep it deep down here. but one thing, everyone deserve to be loved. either witch or princess.

learn your lesson

ada orang cakap;
Bad things are always going to happen in life. People will hurt you. But you can't use that as an excuse to hurt someone back.

Lesson should be learn right? Lesson should be something yang dah berlaku dalam hidup. bila ia dah berlaku automatically ia akan jadi sejarah, eventhough it only happened yesterday, or maybe few hours back. benda dah jadi. ia tak boleh nak diputar kembali. kan?

untuk yang akan datang aren't we suppose to make it better. well, mereka cakap sejarah berulang. dan mungkin ianya berulang sebab kita tak jadikannya pengajaran. instead kita jadikan dendam. at the end we tend to do the same things happened to someone else in future. bukan ke itu jadikan kita yang bersalah. dan lepas tu kite tend to blame the past, the history for making ourself macam tu and even worst kita blame the person that we may have hurt because of something yang kita sendiri yang patutnya should be blame for.

ok. how we think computer system is complex, kan computer tu dibuat oleh manusia, diprogram mengikut akal manusia dan ia juga menunjukkan yang kita adalah sesuatu yang complex kan. life is complex too. tapi kita ada garisan penamat. The Hereafter.

blame it first to ourself. fikir dulu kenapa jadi macam tu.
lesson memang sepatutnya dipelajari! bila belajar maksudnya cuba untuk menjadi lebih baik. untuk tidak ulang apa yang tidak sepatutnya. bukan mengulangi benda yang sama ke atas orang lain untuk menunjukkan yang kita mempelajari lesson tu.

oh! bila baca balik, ia macam tunggang langgang. do ignore. coz it is my fault.

Sunday, February 26

Iced Honey Peach Fruit Tea. A tragedy.

Bangun pagi excited. I have a wedding to attend. Tidak berkaitan pun tapi excitednya macam kawan sendiri yang kahwin. well ianya perkahwinan kawan saya punya abang.. since it was my first time attending wedding with only my friends so, why not saya excited sedikit kan...

a journey began. meeting with diana at her home and kami menuju ke shah alam with attention to meet the other person, fatin. well.. cut it short, all of us met and continued our journey.


Kitorang sampai dewan tu at good timing sebab time tu pengatin baru sampai nak bergerak masuk dewan. Since kitorang tak kenal the groom or the bride so we decided untuk wait outside for our friend, aqila untuk panggil kitorang masuk (segannya) but then since dia adalah one of the ahli tuan rumah so she's quite busy with her job as penyambut tetamu. At the end her mother recognized us and jemput kitorang masuk. makan.makan.makan. then kitorang decide untuk tunggu our other frinds untuk sampai. diorang agak lambat sebab sesat tak jumpa jalan. hahahah.. almost an hour baru diorang sampai. Trah, Echa, Fin and Zati arrived and diorang terus pergi makan sebab dah lapar. masa tu dah almost 3 o clock. Haruslah lapar kan. :)
Then we all taking picture sebab semua orang datang dengan sangatlah bergaya and cantik-cantik. :D

Then masa nak balik decide untuk singgah kat alam sentral nak beli popiah untuk diana's mother. unfortunately masa on the way (kitorang park and decide to go by foot sebab ramai sangat orang kat SACC sebab ada ABPH jelajah) rain was pouring hard! and me and diana decide untuk have our tea time.. hehheheh.. again. makan! ouh! and what become a tragedy? kasut saya putus talinya masa nak meredah hujan yang almost nak lebat! yup! PUTUS! sumpah malu gile. dah la kena cross road time tu . dok seret kaki and masuk je SACC tu kedai kasut pertama terus masuk and beli kasut baru. tak pasal2 melayang my money for something yang tak perlu. urghhh!! but, think positive, pkai masa nak pegi klas masuk sem nnt la yer :) hahhaha..


oh! and iced honey peach fruit tea at noodle station was one of the best drink ever! big glass, big satisfaction. :)

Tuesday, February 21

rainbow may appear only after going through rain. and sometimes it doesn't.

cuaca kat malaysia ni panas, lembab dan tak mungkin bersalji - selagi Allah tak izinkan untuk bersalji...

sesetengah tempat lepas hujan nampak pelangi and there are some places jugak yang tak dapat tengok pelangi tu. lebih berbaloi kalau tetiba nampak pelangi berkembar kan.. cantik pembiasan cahaya yang berlaku.

hidup ni macam cuaca. kadang-kadang cerah,
kadang-kadang redup, mendung dan kadang-kadang hujan bersabung guruh dan kilat.

kena bersyukur walau apa pun cuaca sebab lepas hujan ada pelangi, dan kalau cerah kain boleh cepat kering kan. there's pros and cons untuk setiap cuaca tu.

ada cuaca panas terik berhari-hari, lepas tu datang hujan selebatnya. insyAllah in the end ada pelangi peneman cahaya yang dah kembali redup.

awak mungkin tak dapat tengok pelangi tu kat tempat awak sekarang sebab Allah mungkin nak tunjuk awak dekat tempat lain kan. awak mungkin dapat tengok pelangi sekrang tapi awak tak tau cuaca untuk hari esok. orang boleh meramal tapi tetap hanya Allah yang tentukan.

p/s: tahniah untuk kawan-kawan seperjuangan yang berjaya melihat pelangi hari ini. rezeki anda. dan untuk yang pelanginya terlindung jangan riisau. ia tersembunyi dan insyAllah pasti muncul dalam hidup awak. May Allah bless us all dengan result yang lebih gempak next sem.

Monday, February 20

kesukaan lain

saya perasan sesuatu. benda yang saya suka buat selain benda-benda lain yang saya suka buat. tapi, benda ni saya suka buat tapi saya jarang-jarang makan. suka buat tapi bukan suka makan. kecuali benda-benda yang memang kegemaran

saya suka baking, cooking, dan sewaktu dengannya. cuma saya malas! yup!


Monday, February 13

?????

i've been wondering..

apa sebenarnya yang ada dalam kotak fikiran seseorang itu sehingga dia bertindak sebegitu rupa.
untuk menarik macam magnet?
atau juga untuk menolak seperti magnet?
atas sebab, ataupun mungkin alasan apa?

Thursday, February 9

sayang awak semua.

dedicated to my precious friends.

aku memang tak pandai cakap depan-depan.
aku memang buta dalam menilai.
dan kadang-kadang aku alpa aku jugak manusia yang tak sempurna.
amarah, celupar, dan kadang-kadang tidak ambil peduli.
tiada niat untuk menyakiti,
tapi mungkin tu yang terjadi.
maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki.
maaf dari awal 3 tahun lepas hingga akan datang.
sebab aku pasti akan mengulangi benda yang sama.

maaf. maaf. maaf.

episod satu.

nikmat Allah di dunia ni secubit cuma.

cantiknya waktu senja,
nyamannya bayu ditepi pantai.
harumnya bau bunga yang berkembang,
indahnya warna yang terbentang didada angit.

dan sekali lagi, nikmat Allah didunia ni secubit cuma. dan...
ianya datang dalam pelbagai bentuk dan rupa.
tapi kadang-kadang mata sengaja dibutakan.

hidup sentiasa indah sebenarnya.
secara sedar atau tidak.
walaupun setiap hari melakukan rutin yang sama.
walaupun diduga ujian yang berat.
ia tetap indah kalau kita sentiasa berpositif fikirkannya.

dan belajar itu bukan sesuatu yang mudah.
sebab itu belajar ada peringkatnya.
sekarang boleh kata A.B.C itu mudah, tapi cuba tanya pada yang baru belajar bercakap.
mudahkah bagi mereka?


Thursday, February 2

ianya......

kereta diparking elok di dalam kotak. 3 pintu terbuka segera dan keluarnya tiga orang gadis yang baru habis beriadah - berbasikal di taman botani di waktu pagi was a good idea. so much fun and laugh.

tapi sebelum beriadah, semua orang perut kosong, dan bila habis. yup! haus yang teramat! dan tiga sekawan tu membuat keputusan untuk menjamu selera makanan segera. again. yups! kalori yang baru dibakar kembali digadakan dengan double cheese burger, mc chicken, spicy mc deluxe and beef prosperity. kenyang.

lepas buat beberapa aktiviti, i.e menonton wayang gambar then tiga sekawan decide untuk berjalan sebentar. masuk kedai buku konon-konon nak beli buku.

masuk je kedai buku...
terus nampak seorang lelaki tengah membaca novel contengan jalanan, karya hlovate.
dalam hati gadis pertama: uikk~ (dan muka tersenyum) - buku tu.....
dan terus berjalan menuju rak yang selalu dikunjungi dan gadis pertama tadi terdengar bisikan-bisikan lain.
"punyala banyak novel kat sini, hijau serindit jugak kau cari? hijau serindit ape?"
"ade satu buku, baju hijau serindit." kawan dia menjawab.
gadis pertama: gelak dalam hati (baju melayu hijau serindit, karya syud.) buku tu.... tangan turut menyelak rak di hadapan, mana tahu ada terjumpa, boleh tolong carikan..unfortuately, memang tak ada. (actually, gadis tu dah ada buku tu kat rumah pun) and yang peliknya mereka adalah lelaki.

p/s: ok. tak pelik untuk membaca novel tapi sangatlah jarang-jarang untuk jumpa kaum adam yang membaca novel unless ianya disuruh oleh seseorang kan...dont u think so too??