Sunday, October 28

sungkai

Assalamualaikum,

hujung minggu yang penuh, dengan gelak tawa, senyum mersa, dan terbinanya satu lagi masjid, with wish of may both of you be blessed by Allah till Jannah.

doa saya untuk awak berdua,
  • welcome to our BIG FAMILY,
  • do take care of your zaujah wholeheartedly! 
well, jom cite sikit kat sini.
 lepas pecut kancil Wugu tu up until 110KM/h, dengan harapan yang sangat tinggi dan berdoa tak kena saman (patutnya tak kena la sebab tak lebih pon 110km/h tu) around noon kitorang sampai ke sungkai.  yup~ SUNGKAI, kalau masa duduk Labuan dulu sungkai tu maknanya iftar ataupun bahasa melayunya berbuka puasa, kat sini jadi nama tempat plak..

ok. misinya sebab ada orang nak bina masjid.

Barakallah


dan bila dah berkumpul sanak sedara, ipar duai, menantu menantan, eh? hihihi... ni la jadinya :)


gamba ini memang di ambil blur - biar kabur sikit :D

makanya, berakhirlah perjalanan ke sungkai dengan menikmati sebucket ayam goreng kepci yg lazat serta diberi diskaun oleh pihak kerajaan dengan menggunakan kad diskaun siswa, hukhukhuk (terharu acah-acah)

jadi belah lelaki 2 weeks from now, so, agak-agakrajin later on boleh la update lagi, 


Sunday, October 21

BFFTJ

Assalamualaikum.

itu mereka yang gelar. mereka yang menggelarkan diri mereka. mula-mula fikir-fikir jugak. apa maksud BFFTJ ni. up until i realised, its Best Friend Forever Till Jannah! OH! itu rupanya.

kita kawan. kita kawan baik. kita kawan selamanya. kita kawan dunia akhirat. kita kawan hingga ke syurga.

 mereka yang dikenali sejak sekolah rendah dan menengah

 mereka yang bersama-sama ketika susah dan senang

mereka yang bersama-sama mencari redhaNya

hari ni ada tugasan, beriadah bersama-sama disambung dengan sesi usrah yang persekitarannya juga bertukar. it's always feel good to do something usual in somewhere new. kadang-kadang kena tukar angin jugak kan. :)

a lot to tell but none to write, well never mind.

p/s: have you heard the recitation of Qur'an through earphone with almost the highest volume on? you will still find it peaceful as if you understand it. Allahuakhbar!

Thursday, October 18

a little something

 Assalamualaikum,

life has never been easier as time passes by. Because we're here.Unlimited satisfaction world it is.
life has never been easier as time passes by. When you're chasing the wrong thing for the whole of your life.
life has never been easier as time passes by. Because we've strayed to far away from Him.

Dalam dunia ni tak ada benda yang akan datang bergolek sendiri melainkan awak cari dan berusaha untuk mendapatkannya. Dan dalam dunia ni benda yang awak kendong tetap akan berciciran jika tak dipegang erat. kan?

Kita tahu, sebab kita belajar. Kita tahu, sebab kita pernah nampak atau terlihat. Kita tahu sebab itu adalah kita. Tapi kita masih buat-buat tak tahu? THIS WILL BE THE MOST CRUCIAL NOTE TO SELF!

Banyak benda yang kita dapat dalam dunia ni yang Allah bagi based on His concern and NOT HUMANS. and exactly He is Maha Pemurah dan Pengasih. Instance, Hidayah Dia, you can see how many mualaf nowadays? and its all thanks to Allah. dan musibah yang datang juga atas keizinan Allah, then? tak nampak ke yang Allah tu Pengasih sebab Dia tahu kemampuan hambaNya untuk tanggung apa yang Dia turunkan. He always concern yet we rarely say thank you to Him. Dalam Surah Ar-Rahman, quite a few time ayat ini di ulang, "Maka nikmat Tuhanmu yang mana yang hendak kamu dustakan?",


ok. ada seorang kawan yang bertanya a simple question, "how's life?" , a simple question kan? tapi sungguh punya susah nak jawab sebab tooooo many things happened, dan Alhamdulillah all in good ways.

it is better to be better. it feels good to move to a better route. banyak benda yang dah tercicir sebelum ni yang kena kutip balik. rasa macam kena merangkak balik. but then, never mind. sebab Allah tengok effort kita kan :) When everyone else is looking at the result only Allah look at our effort. 

"Bila sahabat menegur kita, bersyukurlah kerana barangkali Allah mahu menyampaikan sesuatu kpd kita. Jgn mengeluh, bersyukurlah :-)" - Shamril Salleh

Everyone  have their own way to deal with situation, untuk certain situation it takes time for us untuk mengunyah dan menghadam terlebih dahulu sebelum berasa kenyang kan. dan dalam proses tu, terkadang terasa sakit perut, juga pedih ulu hati, its normal ok. sebab we have a fragile heart. Sekeras mana pun hati manusia tu there's must be something yang akan berjaya meninggalkan kesan sebab batu pun berlekuk bila kena titis air yang terlalu kan?

here some thoughts i have this few days,
1) a little something makes a different changes
2) buat baik itu bukan sesuatu yang susah
3) berubah itu bukan mudah

Last week ada usrah dengan kak isma with the others, a point yang memang betul melekat dalam kepala otak is when she said that islam itu akan bangkit semula dan bila itu terjadi ia merupakan satu lagi tanda besar kiamat. dan bila difikirkan semula, berapa banyak saham akhirat yang kita dah laburkan di dunia?

dunia ni sementara, and mungkin ada dia antara kita yang terlalu melekat dengan dunia ni.

"Sesungguhnya apa yang dijanjikan kepada kamu pasti datang dan kamu sekali-kali tidak mampu melepaskan diri" 6:134

cubalah walaupun tidak kuat. sebab nanti akan datang bentuanNya.