Friday, November 15

flaws

Assalamualaikum.

"...manusia itu diciptakan (bersifat) lemah"
{an-nisa': 28}


Allah, hati ini terlalu layu. hati ini terlalu beku.
Allah, hati ini keras kematu, ingkar dan terus ingkar.

Allah, menzalimi diri sendiri itu aku.
Allah, tidak pernah jauh itu Engkau.

Buta hati hinanya lebih dari buta mata,
dikala lidah berbicara cinta kepadaMu
dikadang-kala tidak selari dengan jasad dan jiwa aku.

lemahnya hati bila tidak mampu berdiri gagah menghadapi hari
lemahnya hati bila tidak mampu menggarap ibrah untuk setiap yang terjadi
lemahnya hati bila mudah tertipu dengan fatamorgana duniawi
lemahnya hati bila syaitan ketawa tanda berjaya menggugat diri

Allah, pinjamkan kekuatan untuk terus berdiri.
Allah, pinjamkan kesabaran untuk tidak dipengaruhi
Allah, tetapkan hati agar sentiasa disini
di sini, jalan yang Engkau redhai.

~nufab~

Thursday, October 31

karangan 1 (updated version)

Assalamualikum. 

Seperti tajuk yang tertera diatas, ini akan menjadi sebuah karangan yang mungkin tidak layak dijadikan contoh untuk menjawab SPM yang semakin dekat, ataupun digunakan untuk tujuan rasmi mahupun tidak rasmi. 

Jom mula. 

Untuk bahagian pendahuluan - bagaimana kehidupan?masih hidup?masih ok?masih berjalan di muka bumi Allah? Alhamdulillah. Masih hidup dan meneruskan kehidupan. Masih menjalani latihan praktikal, dan masih mencari jalan menuju Tuhan.

Been watching few of my usrahmate sharing their activities on facebook. They're doing fine. They're doing good. Continuing all their good deeds and grabbing as much as pahala as they could. Be in "THE COACH". Moving slow and steady. And yes! I'm full of jealousy towards them.

Been doing some reading lately. Sungguh, selalunya setiap kali singgah ke kedai buku, rak bertanda "novel" menjadi pilihan utama. Dan kini, sudah belajar melebarkan langkah kaki singgah sekali rak bertanda "agama". I've noticed that, compared to reading knowledgeable materials with all the novels I have collected, it seems that i can memorize novel's story much more even though I only read it once. Thus, i've made some plan. While reading all these religious-kind of books, i'm going to highlight and do some markings on the pages to ease me in the future.

Maka, untuk karangan 1 kali ini, i'm going to do my sharing on the current book that i read on.



 Taraaaaa~! Pertama kali nampak buku ni masa Pesta Buku tahun lepas di PWTC. I've already aimed on having it with a reason of I dont have any collection on our beloved Rasulullah S.A.W yet, and it is published by one of my favorite novel publisher - Jemari Seni (which kinda help to increase my motivation on reading this book) and lastly, the writer itself. The grandson of Hassan al-Banna. I find this book quite fascinating to be read on. So, here goes.............

This book tells on not a very details in our Prophets life. It's only on the surface. It is more on taking the moral values on how Rasulullah taking on his everyday's life. However, the crucial points on Rasulullah life was told accordingly.

Belajarlah dari hidup Rasulullah. Ambil ikhtibar untuk setiap yang terjadi, kerana mencintai Rasulullah itu mencintai Allah juga. Suka bagaimana penulis bermain kata, bercerita dan seterusnya buat kita melihat. Belajar sesuatu dari yang terbaik merupakan jalan yang terbaik sebenarnya. I've noticed that we love to follow on what we can physically see. and nowadays we actually follow on what we see kan??

Baru-baru ni maal hijrah. ONE FOUR THREE FIVE. As some may define it as I LOVE YOU ALLAH.
It's new year according to Islamic calender. Dengan cerita bagaimana Nabi berhijrah menjadi asas utama dalam cerita ini. However for us, hijrah membawa pelbagai makna dan yang selalunya - hijrah ke arah yang lebih baik.

"Bagi sebahagian orang, perpindahan agama merupakan sebuah proses panjang yang memerlukan masa-masa penuh petanyaan, keraguan dan langkah maju-mundur, sementara bagi yang lain, perpindahan agama berlaku singkat segera setelah membaca teks, atau memerhatikan gerak tubuh atau perilaku. Hala semacam itu tidak dapat dijelaskan. Peralihan agama yang memakan waktu paling lama tidak bererti melahirkan keimanan yang kukuh, dan sebaliknya juga tidak sepenuhnya benar;" - Tariq Ramadhan

dan untuk itu,

I've been thinking, pondering, sampai bila nak biarkan diri berada di takuk lama. Menanti tanpa mencari itu tidak mendatangkan hasil sebenarnya. Bermulalah, dan tingkatkanlah. Biar sedikit yang lama, jangan banyak yang sekejap. Usahalah. Berdoalah. Adakan masa untuk Dia. sebab Dia sentiasa ada dengan kita. dan bila akal bergerak berfikir selari dengan hati, ini yang terlintas;

some are getting married, some are expecting baby, some are having a good time with family. and you know what? for all those happiness that we're experiencing is only 1% blessing from Allah The Almighty. and we can never imagine of how the 99% more are being keep for The Hereafter. say your sykr and Alhamdulillah. All praises for Allah 

I've been seeing things all around me. Things happened with a reasons. All have been perfectly planned by Allah. Indeed.

Proses belajar tidak pernah habis sebenarnya. Lagi kita belajar lagi banyak benda yang tidak kita ketahui. Kan dah sebut dalam Kahfi, kalau lah ditulis ilmu Allah menggunakan seluruh lautan yang ada dibumi ini, dan ditambah lagi jumlah yang sama, ia masih tidak mencukupi. Maka? Jangan berkata "saya mengetahui semuanya". Itu bongkak.

Sebelum ; melihat mereka yang meminta sedekah terfikir, "mereka mungkin dari sindiket mana-mana"
Selepas ; mungkin mereka sedang berusaha untuk zuhud dengan sentiasa merasa mereka di bawah. Duit yang mereka kumpul juga mungkin bukan untuk diri mereka tapi mungkin disedekahkan untuk orang lain kemudiannya? siapa kita untuk menilai sesuatu yang tidak kita tahu? kan?

Bukan ke kita perlu memikirkan semua yang baik dan masih yang baik walau kita nampak sesuatu yang mungkin tidak baik di mata kita? husnuzon itu sangat penting. dan betullah, dalam setiap manusia itu ada sekelumit perasaan untuk jadi baik. ^^















Thursday, September 26

food for soul

Masa bila, tarbiah sangat di rindui
bila masa, hati rasa jauh hanyut tersasar pergi

Masa bila, jiwa kelaparan makanan diredhai Illahi
bila masa, diri lupa, alpa dan tidak reti mensyukuri

Iman itu letaknya dalam hati.
diri ini sepatutnya milik Dia yang Abadi.
Masih gagal menjadi hamba ang sejati
Salah diri yang masih bebal tidak mahu mentaati

Usrah terakhir kami ditepi pantai, dikala malam bulan hampir penuh terletak teguh di atas langit.
Rindu.

Sunday, July 7

To 'err' is human

Teringat masa one of my lecturers said this during class. "To err is human"

Tadi, dengar ini. by Malique. Masih khayal(bangun)
Bahagian korus.

"bebas tak berantai
hidup tak bertuan
tiada tujuan,tiada tumpuan
masih sendirian,masih mengelamun
kalau masih khayal, bangun
bangun,bangun
hentikan mengelamun bangun
bangun,bangun
kalau masih khayal, bangun"

Rasanya, saya adalah dia, yang masih khayal, yang masih tidak bangun.

Can't remember when, can't remember who, she said, "at least make our ramadhan differ from others. Because we've gone through Tarbiyah."

Bila fikir balik, bernafas di bumi Allah dah menghampiri ke 23 tahun. Tolak tambah zaman-kecik-puasa-berupah, rasanya boleh kata puasa yang 'puasa' adalah dalam 15 tahun dah. Dan dalam 15 tahun tu berapa tahun yang puasa setakat tahan lapar dan dahaga je? err.. Dan bila dah tahu, puasa lebih dari itu. Rasa sedih sangat. Normal wise word will be "Better late than never kan?"
Betullah tu. Dan bila dah lambat tu? Don't speed up. You'll crash. Maintain. You'll be safe. In Sha Allah.

I've been doing some thinking lately, how am i doing all these while. All these years. And this pop-up in my mind.

"Apa definisi baik?"
"Buat semua yang Allah minta kita buat dan tinggalkan mana yang Dia suruh tinggalkan"

And my answer would be, "Jauh lagi aku dengan 'baik' itu." Dan ramdhan. macam Prof. Muhaya cakap, jadikan titik permulaan. Enough said on that for now.

Currently, preparing for my second last paper for this semester. Rasa berbeza untuk kali ni. Dan tidak tahu mengapa.

For now, "Ya Allah, permudahkan urusan kami menjawab dengan baik. permudahkan kami agar dapat mengingati apa yang telah kami pelajari. Amin"

Friday, May 31

Random #3

I'm no fun anymore,
I'm full with rules and regulations,
We stray apart.

I don't understand anymore,
I complicate things more,
We stray apart.

Before, one word sure is enough,
Today, full explanation doesn't seem right,
We stray apart.

Hey, anyway, I'm still here,
If you need me,
I'm all ear, to listen,
I'm all ready, to understand again.
Just don't stray away.

Wednesday, May 8

kadang kadang baik



Kadang kadang buat baik tidak perlu sebab kerana ia adab sesama manusia
kadang kadang buat baik tidak perlu bersebab kerana ia tuntutan agama.

Berapa lama dah rasanya tinggalkan this-virtual-diary terbengkalai macam tidak bertuan?
OK. Quick post sebelum malam ni menjawab test AIS 630 yang sedikit-sesak sebab salah sendiri yang sambil lewa belajar.

"Dia baikkan?"
"Eumm.. define baik?"
"Well, dia.... tolong kawan dia buat assignment..."
"Eumm..lagi?"
"Aku selalu nampak dia bagi makan kucing terbiar kat area rumah dia sana.."

baik sebab adab sesama manusia kan? tolonglah sesama kita. kenapa nak buat jahat antara kita? 
baik sebab itu tuntutan agama. diberi pahala untuk setiap kebaikkan kita  walau sebesar zarah. 

dan baik itu besar definasinya. bukan setakat baik. dan bukan setakat berbuat baik.

p/s: ouh! dah lupa macam mana nak uruskan masa dengan baik. benda penting dah ketinggalan dan HARI NI ADA PESTA BUKU DI MITC and i'm so eager to go!

Sunday, February 3

Alhamdulillah it is.

Assalamualaikum, 
Jom jalan-jalan. badan belum habis penat pegi pahang dah kembali bercuti lagi. Destinasi kali ni, sebuah pulau~ Percutian dengan keluarga dan keluarga yang lain, sungguh meriah! Hey! Look at the sky! Alhamdulillah! cuaca semasa di sana sungguh indah!
 


 Improving my technique, still lacking, but then, who cares! hahahahah!

 Hornbill! not only in Sarawak tapi dekat Pangkor pon ada, This one is actually waiting for food. Dia duduk atas ni, n we all yang duduk tak sampai 1 kaki jauh dari dia was soooo excited la keep on snapping picture. During that time we're actually having our tea time eating Char Kuey Teow! (eh! tapi tak minum tea pon), then suddenly, a little who throwing some leftover of prawn towards the hornbill, and we're like, 'eh! apsal dia baling kat burung tu', first throw-missed, then suddenly, comes his abang doing the same thing, we're like,'eh! abang dia pon buat?' however, the bird catches the leftover and the flew away! just like that. Then baru kitorang notice! No wonder dia duduk situ pandang kitorang and then tak terbang pergi even though kitorang keep on snapping dia punya picture! Rupnya dia tunggu makanan! we all laugh after that! :)

 Practice makes perfect! E'IN!

Mans that i love! <3 p="">

 
 Cute Mr.crab! hihihi.. Tapi kesian dia, sebab tak boleh bergerak. Kaki dia tu macam patah, maybe sebab people keep on angkat dia sebab dia duduk atas batu. 

 It's just so nice!

 Nampak tak? Subhanallah! Bentuk dia macam unta kan!

Happiest face ever! :D

Tuesday, January 29

Ein & Fuad

Status update : Hey Pahang! Here i come! :D
Majlis walimatulurus Ein & Fuad~ 

Ehem~ Assalamualaikum, see the name? it's EIN! and yup! TAK MUNGKIN ITU SAYA~ dan memang betul pun bukan saya! hahaha :D

What was the funny thing, her nickname and mine is the same. Tapi yang peliknya nama dia tak ada pun bunyi dekat-dekat ngan 'ein' tu, (her name is Diana) tapi ntah macam mana her nickname is 'ein' same as mine! since nama saya Farahin then its ok la kan,sebab hujung-hujung tu 'hin'='ein', but for her? urmmm.... tapi dia lahir dulu tau, so, maknanyer nickname 'ein' tu dia pakai dulu then baru saya, hurmm~ 

Kalau kat kampung yang tak bestnyer ade 2 orang nama sama ni, bila people such as nenek or saudara mara panggil "ein!ein!" and i was like, "ein mana?" hahahahah! 

 keeping up the tradition~!

BTW, congrats to both of you~ akhirnya selamat di ijab kabul n bersanding on a purple-pink-silver-ish~ pelamin yang cantik~ :D Barakallah! Semoga kekal hingga ke anak cucu and hereafter! :D (psst psst! hadiah nnt time bertandang sebelah lelaki ein bagi ok~ :D)

Ouh~ my camera tak berapa sihat, battery rosak, after a few shots terus keluar arahan to change the battery pack, so sad! dah lah kalau nak beli battery the price is almost RM300 (pengsan kejap lepas tanya aek kedai tu), but then, think again, seppatutnya memang dah sedar the maintenance price will be high kan, so, pasrah jelah!

 si kecil yang mencuit hati! they're tooooooo cute to play with!

 Mom's side of family! Tapi mak tak ada dalam gamba, busy uruskan dapur!

The food was delicious! Sebab tak guna catering! pakai orang kampung yang datang rewang! Makanan betul punya licin!

 The bride! EIN! (dia berbeza dengan saya!)

 Cousins! Two of them sebaya dengan saya, so kalau ikut, sebelah mak, dua tu jelah yang sebaya dengan saya yang jadi geng nak berborak kalau balik kampung.

Dze Familia! Inilah keluarga Encik Amir, pak cik caya! Tapi anak sulung diorang tak ada dalam gamba sebab tengah busy cari anak dia nak bergamba sekali. Maaf Abg Emi~ Gambamu tiada~  :P

 This family, untuk anak-anak mereka, pakcik and makcik saya telah menggabungkan nama mereka untuk diletakkan sekali manjadi sebahagian daripada nama anak-anak mereka, tapi saya tak ingat pulak nama tu tapi ada bunyi 'HAMIR' or something like that laaa~ it was nice to see the whole family to be happy~ :D n how i wish to be like that~

 Cik Wugu tak berapa sihat nak temankan pergi Pahang, so, yeah~! Alhamdulillah, i manage to do it all alone! 
(SUBANG JAYA-JOHOR-PAHANG-JOHOR-SUBANG JAYA)

Tuesday, January 22

1000D

Assalamualaikum.

Diberi peluang untuk berjalan ke tempat lain, memang menyeronokkan.
for now, lets share some pics. the story? maybe some other time.. :D
 Marina Bay 

 
 This part of their city sooooo futuristic!

 Ouh! can you see? its PWC! one of the big four!


  USS! big smile!

psst psst; bumi Allah memang luas, :D

Friday, January 11

13/1/13

Assalamualaikum,
Hari ni 12/2/13, esok 13/1/13, selain daripada jemputan kahwin yang pasti berlambak-lambak sebab nak amik tarikh yang best-best ni konon-kononya, ada satu lagi kejadian.
 MY FINAL DAY OF EXAMINATION.

Betul punya tak sabar nak habis, almost a month of struggling rasanya memang cukup memenatkan. Inconsistency of sleep make it all worst tapi everything comes with a price right.

Esok dah last paper dah~ LAW 485-company law.

Lecturers semua cakap semester ni semester budak akaun banyak score, well, for me~ it's quite tough actually. Paper yand dah jawab tu dah cuba sehabis baik. 

Ouh! Semester break dah nak mula dah. This semester break banyak aktiviti yang akan di lakukan, in terms of so many aspects, especially to be a better muslimah. To be a better muslimah bukan mudah. Sebab Allah sendiri cakap, orang beriman itu akan diuji. Kan? 

Speaking of be a better person, i realize something that i wasn't aware of. Something inside of me in which it put me in big surprise on how bad i am as a muslim before. Ok. Lets stop here for this part. 

Ok! this coming break i'm going for my first independent holiday, even though i'm not doing it all alone, still, i'm going to take all the experience i can get. Big smile! and the other holiday would be my first step to make things right. Hopefully, In Shaa Allah. Aminnn..

".....Kemudian apabila kamu telah membulatkan tekad (untuk melakukan sesuatu), maka bertawakallah kepada Allah. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang bertawakal kepadaNya" 
3:159

psst psst: senyum sampai langit. :)