Monday, June 27

JJCM versi cik mok the eating monster! ep 1

jyeeahhh~~ (sambil2 dengar opening muzik JJCM yg kat tv3 tuh) *kepala siap goyang kiri kanan angguk dongak segala bagai....hihi...

assalamualaikum w.b.t,
hey hey cik mok the eating monster disini, jyeaahhh~~~! ahah :D

semalam la ni punya penangan, i ni mmg kuat makan sikit, )oppss!banyak ekceli) hahhaha
tapi there a few items yg i nak citer-citer pasal makanan yang i makan semalam, uuuu~ so yummy so delicious gituuuu~~ (double thumbs up punya laaa)

hidangan pertama,

macaroon tart~


eh~ gambar kat atas ni memang gambar macaroon tapi bukan macaroon yang i makan semalam tu yer,, hihihi... semalam tak sempat amik gamba dah makan dah... a kiut miut macaroon tart and filling die guna chocolate and macaroon dier pon macam gambar yg kat ats ni... cost of RM1.60 for 1 piece and sangat sedappppppp! craving for more (i ni hantu tart sikit, segala jenis tart i makan) hihihih.. i beli kat Berry's kat Summit (location: berdepan dengan Giant) super dupa yummyyy~ rsenyer baru semalam kot Berry's cawangan yang kat Summit ni buat this item since they put a "NEW ITEM" tag kat tempat display tu, i terus beli and within a seconds benda tu habis i hadam, hahahahah.... :D

hidangan kedua,

Coconut Tart~


again, ni bukan gamba sebenar, hihi... i makan coconut tart yang i beli kat RT Pastry kat cawangan Subang Jaya SS15, ni website dier, kalau rajin pergilah usha usha, :D RT PASTRY SITE, its my first time makan Coconut Tart ni, usually beli egg tart which is my FAVOURITE!!! yezz~ but bila try this tart its not that bad, kind of sedap jugak sebenarnyer... rase kelapa n little bit macam egg tart juga, and takderlah terasa tekstur dier tu kelapa, sedappp wwooooooo~~ next time boleh beli lagi.... and apart from tart ni i ada beli croissant, yuppp~ yang berlapis2 tu... i beli mini croissant which only cost RM0.50 per piece, n apa yang special croissant kat RT ni is dier sapu some sort of honey or sweet syrup kat atas croissant tu.. so cuba uollss bayangkan, croissant yang crispy tu dengan rasa manis2 madu and u makan when its hot..wahhh~~ sedap sehingga menjilat semua jarilah..hahahahahha.. ohhhh! and lupa plak... Coconut tart RM2.00 each, its quite worth it based on its size, so...i tak kisah...hihih...

wahhh~ both dishes from tart, (well, im a tart lover kan,) hihihii... ok..thats all from me for this first episode, hahhaahahah~~ :D next time before makan i'll take pic okeyhh~~ hahahahah...
sedap-sedap, makan-makan, kenyang-kenyang~ (sambil double thumds up and sengih sampai telinga) :)

salam kekenyangan dari Cik Mok the Eating Monster.

new peeps, or animal???

"aaaa naaaaa," "astagha," "pergi sana kamu bah,"

usual conversation nowadays, banyak sangat guna words kat atas ni, "bahhhh!!" hahha,
my workplace majoritinya adalah sabahan, so, as we know, orang sabah ni kalau bercakap hujung dia ada bah, bah, (dunnno why) - since saya pernah duduk pulau labuan dulu (for those yang tak taw kewujudan pulau labuan silalah segera google yer, how come u're a malaysian tapi tak taw labuan di mana,) dan saya jugak sudah lama meninggalkan pulau tersebut jadi, my skill in speaking dalam dialek sabah tu dah lama pupus. hahaha...

ok, ok, patutnya entri ni just an opening entri untuk entri2 yang akan datang, i really like to show u my work mate, mereka sangat interesting, hahahaha :) seriously, hihihi,

my work mate kinda Zoo, (apakah??zooo???? yang tempat letak binatang tu???) yuppppyy!!! yg tempat ada binatang tu, (kau kerja ngan binatang?? bukan kerja kat cafe ker???) haaa~ sebab tu saya cakap mereka interesting, kuikukuikui :D

saya buat short introduction keyh, :), in my work place we have,

  • Mickey Mouse
  • Kambing Biri-Biri
  • Zebra
  • Panda
  • Sifu
  • Legend
  • Penguin
  • and such, HAHAHAH,
i'll introduce them one by one next time....

Sunday, June 26

go, go, go.


this time im gonna live my life,
no i aint perfect, gonna find somebody who's worth it,
and no u aint that person,

so i guess,
i'll say, good byee,
no i cant stand it,
dont matter who you are,
this one sure aint staying,

tough girl, dont u think so too?? good one.


Thursday, June 23

sign???

dipetik dari sini,
jom tengok adakah benda ni jadi kat saya utk 3 tahun lepas, ;)
Sometimes knowing if you are in love is hard, especially if it is your first time. Here are eighteen ways to tell if you are falling in love.
  1. You are comfortable and secure in your relationship. You trust that your partner won't hurt you and there is no need of suspicion or jealousy.
  2. You have remained together through good times and bad.
  3. Thoughtful things are done just because it makes both of you feel good.
  4. Neither of you make sacrifices, only compromises.
  5. Your significant other has told you of their deep feelings, and they are returned.
  6. Your affections for your partner make you feel special and good about yourself.
  7. When there is a fight, you usually make up after only a few hours and agree that nothing is more important than both of you expressing your true feelings, even if they cause conflict.
  8. You and your partner feel no need to test each others feelings or loyalties.
  9. You can be yourself when with your partner more so than anyone else.
  10. You've forgotten your ex.
  11. You can't stop thinking about your partner.
  12. You care about your significant other more than anything.
  13. You find your partners quirks charming.
  14. You have great chemistry.
  15. You don't notice others as much.
  16. You love spending time together.
  17. Other priorities take a backseat.
  18. You start thinking about your future together.
i think none of it jadi kat saya, so, im not falling for someone, YES! :D

Wednesday, June 22

STICKY POST : radiusite reka logo and tagline, :)



ehem.. meh2, jom2, kita main like2, :D

saya join satu contest ni, reka logo and tagline contest by RADIUSITE
all designs yang join contest ni are great, and pretty too, :)
meh tolong like design saye yer, (kalau tak nak pon takper) :) - no hard feelings pon, :)

1) kena like fan page radiusite, tekan sini
2)if u like my design then press like (tiada unsur paksaan) :D
my first design ---->tekan sini
my second design ----> tekan sini
3) u may like others design too, they're pretty awesome! :D

thnx for your help, :)

Monday, June 20

pop-lolli,

errr, rasa macam nak je benda kat bawah ni, hahhaha, tooooo cute to resists! hahahah, :D

LG Lollipop ; GD580

Sunday, June 19

latte,

memula nak ucap Happy Father's Day to all daddy out there, :) terima kasih kerana menjadi sebhagian daripada sebab untuk kami sebagai anak ni dilahirkan yer, tanpa anda tiadalah kami, :) hihihii... actually, untuk sambutan kali ni saya telah mebeli sebiji kek! and yang paling best is saya decorate sendiri kek tu, :D (big big smile) - 9(and maaf takder gamba sebab tak sempat amik dah ngapp dulu,)

tapi, saya tak dapat nak bagi kat ayah saya sebab saya tak dapat nak jumpa dia, so kek tu masuk mulut saya je tak masuk mulut ayah saya, again, happy father's daya ayah, semoga dikurnia rezeki yang lebih banyak, kesihatan yang cukup dan semoga memperoleh hidayahNya, :') (untuk pertama kali celebrate tahun ni, saya hampir menangis,) terlalu emosi,

i was working and promoting my cafe's promotion pasal father's day, and hari ni saya jumpa satu family yang buat saya rasa sangat jealous! A HAPPY FAMILY! how i wish to have one! - untuk bergembira bersama, makan bersama, spending some quality time together, tanpa rasa bimbang, sedih, sakit hati and such... macam dulu, ahhh! kenangan! (tears again,)

"jangan merungut untuk sesuatu yang tidak ada, tetapi cubalah perbaiki untuk apa yang sudah tersedia ada,"

BUKAN MUDAH! yer, senang untuk bibir untuk berkata tetapi bukan mudah untuk melakukan sesuatu tu,
macam Latte, kat cafe ni our latte quite special since die macam 3 layer tea, ada layer, susu, coffee, coffee, foam..! yup! (nak tengok??? cari kat google 3 layer tea, macam tu lah rupa latte kami tapi atas latte kami ada foam,) memang senang nak order tapi bukan senang nak buat, :')

btw: latte with 3 layers symbolize something for me,

Thursday, June 16

brewed coffee.

assalamualaikum, wah! wah!!! sejak2 keje kat cafe ni, title pon nak letak nama coffee kan, kuang kuang kuang, (gile bajet weiii!)

saya bukan peminat coffee, tapi saya masih boleh terima nescafe,
saya tak reti menilai biji kopi, tapi saya suka aroma dia,

well, apa yang saya belajar is, the smaller the coffee beans maknanya, the better the quality, and also, dia ni spesis2 wain yang tak halal tu, (bukan kopi tu tak halal jugak la, sifat dia je sama) aiyaaa!! means, lagi lama di simpan lagi sedap air kopi yang akan terhasil, (dunno whether betul or tak) since, saya pun dengar dari worker kat situ jugak, :)

coffee without sugar or cream??? urrrkkk~~ pahit gila.. well, tak taw la kalau lagi better quality lagi pahit or tak kan, basically, coffee beans and espresso beans differ with each other, espresso punya beans lagi kecil saiznya dan lagi pahit and kuat caffeine nyer~ (if im not mistaken,) and sebab tu, espresso punya cup a smaller than coffee,

hek hek hek, kopi oh! kopi! tapi kan since keje kat tempat ni, saya minum kopi, hot or cold, perghhhhhh! sedap jugaklah... hehehe, :D

tapi saya takkan minum lebih dari 2 cawan, (since tu mmg limt dier pon) tapi, kalau diberi lebih pun saya takkan minum, mau tak tidur nanti, warghhhhh! boleh transform jadi panda yang mmg tak comel langsung.. kah kah kahh!!!

ohhh! ohhhh!! nak citer jugak, starting from tomorrow, my workplace buat event bersempena Father's day yang akan datang ni, :), u're welcome to join us! hehhehe, (macam ramai je yang baca entri ni kan)
the event is, decorating your own cake, just come to our cafe, and pay an amount of price and we will provide a whole cake (takderlah besar sgt kek dier but ok lah) and also few accessories for decorating your cake, for those yang interested, jom la join kitorang, :)

btw: Blush cafe ada kat summit USJ sahaja, :D

Monday, June 13

assalamualaikum, teeeeheeee~~ teeehheeee~~ tehheeee~~~ :D :D :D :D
nape senyum jer??? nape??? saya sudah tamatkan pangkat sebagai pengganggur, (betul ke eja tuh?) errkkk~~! yes! no more jobless! saya sudah berkerja, walaupun hanya part time, but then saya puas hati, isaya belajar benda baru, banyak benda baru, teeehheee~~ and the most interesting part is learning on making coffee, latte and such, saya belajar buat latte yang layer okeyhh!!!! ala-ala, teh 3 layer tuh, pernah minum???
pagi tadi, dapat phone call, tp xdpt angkat since im helping my mom's friend doing some work, then tgh hari tu, saya rushed pergi interview kat summit, to be exact kat cafe, Point B! cafe, also known as Blush Cafe, seriously, kalau saya tak interview hari ni sampai sudah mmg tak taw wujud cafe kat dalam Point B! tuh! hahahah (sungguh la duduk subang pon tak taw pasal tu kan, hahah) shame on meee!!! ;P

urm, since terlampau tired hari ni, tak larat nak type pepanjang(tapi ni consider as panjang jugak ni,) i have a lot of catch-up tv need to be done tonight! (beast main idol, nora elena, and such!!) hahahahah!!! more stories on next next next entry i guess, lepas ni comfirm blog ni mesti agak berabuk sikit (ala, bukan kisah pon kan, farahin, jgn act macam kau byk sangat pembaca setia,) HAHAHAHAH, anyway, saya rase saya tgh hyper, too energetic pon agak jugak ni, disebabkan coffee tadi ker?? (first time rase pure coffee, yucckkkksss! pahit! minum satu tea spoon, terus immediately amik bekas gula and letak gula! seriously! )

btw: sorry coffee lover, coffee mmg tak sedap tanpa gula. kuikuikui



ni mmg gamba cafe tmpat im working right now, first time tgk tak perasan since the angle dier amik macam pelik sikit, but then bila tgk balik, mmg ni cafenye, source google, saya tak snap gamba ni, :)


2nd BTW: anyone knows apa beza kopi yang contohnya, cap SHIP ON FIRE tuh dengan coffee yang di buat menggunakan coffee bean?? different on taste or the consistency???

Sunday, June 12

the big 'S'

I can't stand to fly
I'm not that naive
I'm just out to find
The better part of me

I'm more than a bird:I'm more than a plane
More than some pretty face beside a train
It's not easy to be me

Wish that I could cry
Fall upon my knees
Find a way to lie
About a home I'll never see

It may sound absurd:but don't be naive
Even Heroes have the right to bleed
I may be disturbed:but won't you conceed
Even Heroes have the right to dream
It's not easy to be me

Up, up and away:away from me
It's all right:You can all sleep sound tonight
I'm not crazy:or anything:

I can't stand to fly
I'm not that naive
Men weren't meant to ride
With clouds between their knees

I'm only a man in a silly red sheet
Digging for kryptonite on this one way street
Only a man in a funny red sheet
Looking for special things inside of me

It's not easy to be me.



even, superhero feels pain,
even superhero have dreams,
even superhero......

Friday, June 10

F.F.A

some people are like drugs, they addictive,

saya ada habit, quite bad one i guess,
sometimes ade yang cakap saya ni STALKER
good one i guess (tadi cakap bad sekarang good plak??aoyoooo!),
since saya tak takdelah buat benda yang bukan-bukan kan...
i like to look at the same person over and over again if i fall for one,
saya hanya tengok sahaja, from far away,
dan saya memang takkan berani untuk buat apa-apa pun..
hanya pandang sahaja,
pelik ker? saya tak rase pelik sebab saya rasa masih ramai yang macam saya.
maybe it caused by a low-esteem in myself,
tapi im glad the way i am now, ;)


source : google

Thursday, June 9

untitled

urm, entri ni di tulis sebab terbacakan satu entri di coolblog kawan saya, nak jenguk??? picit - picit SINI, ok. Jom mula. (maaf, sebab mungkin sedikit berjela,)

im used to be a girl yang tidak memakai hijab, ada kalanya orang sebut on-off, which kat sekolah saya pakai(tapi sekolah saya tak mewajibkan saya pakai pon) dan di rumah dan keluar jalan-jalan saya bebas mempertonton aurat di kepala. benda ni berterusan sehingga saya masuk U, cuma slightly different is saya memang tak bertudung langsung, pergi kelas, jalan-jalan, bebas-rambut.

until one time, saya berfikir, sampai bila? sampai bila nak ignore? sampai bila nak buat tak endah? dan lepas tu saya buat keputusan untuk berhijab. Penghujung semester 2 betul-betul masa dah start cuti semester... saya cakap dengan emak, "ein nak pakai tudung," (masa tu emak saya juga masih belum bertudung,) dan emak cakap "kalau nak pakai jangan main-main, pakai-bukak-pakai-bukak,", dan saya cakap tak, kali ni betul-betul... dan kali pertama saya berhijab keluar dari rumah bersama kawan-kawan saya, kami pergi ke putrajaya, it does feels a lil bit weird since saya tak pernah bertudung keluar dari rumah... (tp since saya mmg bertudung di sekolah so my friends tak cakap pape since diorang dah bese tengok,)

dan saya sebenarnya bernasib baik, sebab dekat U saya dikelilingi oleh sahabat-sahabat yang sanagt prihatin, truly speaking, mereka juga adalah antara pendorong untuk saya berubah, cuba untuk menjadi lebih baik..

masuk semester 3, classmate saya ada yang terkejut tengok saya dah berhijab... ada yang pernah bertanya, i cant remember exactly how dia tanya but it sounds something like this, "ein, macam mane boleh bertudung,?.. actually sebelum die tanya dier macam teragak-agak nak tanya so saya dah agak dia nak tanya benda ni, and masa tu saya cakap, "urm... ntahlah," seriously saya memang tak taw nak jawab ape, betul. but now i think saya dah boleh jawab...
'sampai bila nak ignore benda yang Allah dah suruh kan, bukan tak taw Allah tak pernah mungkir janji, bukan tak taw dosa pahala, bukan tak taw syurga neraka, saya rasa semua orang aware of it, (hopefully),'

saya bukan manusia yang baik, itu saya pasti, saya masih merangkak belajar, saya rasa saya masih islam hanya atas nama dan masih memperbaiki apa yang patut, yer betul, slow-slow, perubahan tu tak boleh mendadak nanti tak kekal lama... tapi masa tu tak pernah lambat atau pun tak pernah cepat, jam tak pernah bergerak terlebih had laju atau terlampau perlahan kan, dan masa itu tak menunggu sesiapa, malaikat maut pon tak menunggu untuk tarik nyawa kita.
bagi saya definisi baik itu sendiri sudah cukup berat, bukan senang nak jadi baik... itu pada pandangan saya, dan manusia ni sentiasa melakukan kesalahan.

dari merangkak nak berjalan bukan senang, tak percaya tengok baby yang tengah belajar tu, entah berapa kali die jatuh-bangun-jatuh semula kan, masa nak merangkak pun susah payah die cuba tegakkan lutut, dah berjaya tegakkan pon belum tentu boleh bergerak nak angkat kepala lutut tu, ;') , so, mmg bukan senang...tapi tetap kena cuba.. itu yang pasti!
bertudung, dan seorang muslimah. moga dipermudahkan olehNya, :)

Monday, June 6

HB

untuk sahabat saya yang dah tua, sedarlah awak dah boleh pegi mengundi taw, jangan lupa mendaftar, ;P anyway,

i wish u happy twenty first birthday today, as far as i remember, aku tak pernah bagi hadiah kat kau kan?? an official birthday present la.... so untuk tahun ni, dengan sedikit kerajinan i've made one for you, hope u'll like it.. tapi aku tak dapat nak penuhkan salah satu 21 hajat kau tu yer, maaf,
this present comes from the bottom of my heart and what i hope for u is u get what u want and be what u want with who u want too, :)

tak pandai nak bermadah panjang2, enjoy the show, and HAPPY BIRTHDAY yang ke 21, :D




btw: memories are better than present aite??

:')

hve u ever feel, rasa sedih tanpa sebab?? menangis tanpa sebab??
pelik sangat, emosi cepat sangat tersentuh just by looking, hearing or seeing something??
ttbe rase sedih n nak nangis... waduh, waduh,

hiperbola

cuba lari guna minda di atas trek buku,

pergi ke mana sehaja melalui minda, dan tiket anda adalah buku atau lebih mudah bahan bacaan. pernah cuba?? quite interesting...hihih.. (cewahhh~ berfalsafah kunun-kunun) metafora, hiperbola dan segala bagai... komsas bahasa melayu.. :D

maybe tak cukup untuk puaskan hati, dan mungkin juga tidak cukup untuk memaksimakan tahap kepuasan tapi ok lah...
saya kalau nak lari sekejap, saya cari buku. nak kata saya ni ulat buku sangat takderlah kan... saya tak di didik untuk suka baca buku pon, hahhaha... cuma saya memang suka buku... fiction or non fiction... ada identiti sendiri, ada destinasi sendiri, ada fantasi tersendiri...

to have something impossible, i read books.
to go somewhere impossible, i read books.
to imagine something unimaginable, i read books.

untuk saya yang gemarkan buku especially novel ni, everything in it is a fantasy for me. kejadian, watak dan charakternyer, hanya sebuah fantasi. a good way untuk lari dari realiti hidup tapi tidak elok untuk sentiasa berselindung disebaliknya. dan ayah saya pernah cakap, baca novel ni tak berfaedah, saya memang bangkang keras, ingt dalam novel takder ilmu ker??? everything yang kita baca ada ilmu walaupun sedikit.

btw:tak rasa ke kuasa sebuah buku tu besar??

Thursday, June 2

boost

boost? booster? boost up??? boosted?? boosting???

dulu saya pernah baca dalam satu buku motivasi karya Dr. H.M Tuah Iskandar, i cant remember the title plak time ni.. nak selongkar buku tu tak taw plak kat mana... dalam buku tu mmg banyak kali giler dier guna word yang kata dasar dier adalah BOOST, specifically, dia guna booster,
BOOST ---> to lift up or to pushed up from behind, (wahh! dah macam cekgu grammar..hahahah) *perasan je lebey, BI pon tunggang langgang lagi...kkikikii... anyway, kata mudahnya macam perangsang la...eh? betul ke prangsang??? or pendorong??? urm..betul ke kata imbuhan yang digunakan??? *correct me kalau salah yer, :)

sometimes people like me need some booster, orang macam saya??? is it just me or ade lagi ke saya yang lain dalam dunia ni??? urrrr... ok2.. move on...
to do something or to start something i need booster, tak kisahlah seseorang, or sesuatu benda yang boleh mendorong saya untuk buat sesuatu benda...

awak belajar sungguh2 sebab orang selalu cakap awak kurang pandai ----> sbb orang cakap awak kurang pandai tu adalah BOOSTER kan???
awak pergi kelas memasak sebab mak mertua awak selalu kutuk awak masak tak sedap, ->mak mentua awak have BOOST u up! kan???
awak commit suicide sebab boifren awak mintak putus???bf tu is the BOOSTER??opppsssss!!! salah ni...sangat salah ni...
apa yang saya cuba cakap is, sume benda tu ada booster dier sendiri kan, why u do that in the first place, dan saya,

impian yang takkan tercapai = fantasy
ini BOOSTER SAYA!

BTW: cekelat BOOST from cadbury sangatlah sedap! yummyyyy!! go to any store and get it now! hahahah