Wednesday, August 18

belajar memasak~ (:

OUH! bukan benda baru pun
just something untuk di kongsi...
aku semakin bijak mancuba sesuatu yang baru..
MEMASAK!
bukanlah bermakna aku tak pernah masuk dapur kan...
of course la pernah... literally...
masuk dapur sbb ak amik pinggan lah.. amik sudulah... basuh tu basuh ni...
tu kira masuk dapur jugaklah kan...
:)
focus!
aku boleh memasak walaupun tak pakar... jadi chef TWO instead of nak jadi ala2 chef wan...
new things. untuk aku la..sebab berjaya..
kadang2 sampai ckp kat ayah..
'sedap kan ein masak... dah boleh kawin dah,' sambil tersenyum riang...
dialog yg kedua tu diucap just sebagai support point yg menunjukkan aku dah reti masak ye.. tiada kaitan dengan yg hidup atau pun yang mati..hahahah..joking :)
some menu:-
1)ayam masak merah @ belada (ala2 mak aku yg masak)
2)ayam@ikan@other sea foods yg boleh dibuat masak kicap pun kira agak hebat la (dapat mandat dari ayah cakap 'lauk kegemaran ayah tu'! kembang semangkuk meggi aku dibuatnya)
3)begedil (kepakaran baru nih!)
4)sayur yang mudah2 la... (park choi ker...tempe ker- tempe ketegori sayur kan?...sawi ker...sayur campur ker...)
5)dan aku sangat menyukai makanan yg berasaskan kentang...(deliciousyyyy!~)
6)aku berjaya mencipta resepi sendiri(aku tgk org masak pastu aku dok ubah ikut sedap tekak lidah aku...dah aku suka...so kira sedaplah)
7)sambal petai taruk udang ker bilis ker pon aku dah reti buat
dah...ahhaahaha(ketawa bangga - bahaya ni..bleh mendatangkan sifat bongkak)

gambar hiasan semata2

agak banyak lagi... sekarang ni nak memahirkan diri memasak masakan yg ada asas santan.. lemak ker.. kari ker.. rendang ker.... sedap jugak an..
YEAHH!!! memasak itu sesuatu yang menyeronokkan sbennarnyer...
dan aku baru perasan.... antara section dlm rumah yg sangat aku suka masuk sbenarnyer adalah... :

1) sebuah mini library dlm rumah..
2)bilik
3)dapur n pantry yang cantik!
AUUUWWW!!! tergodanya!


gambar hiasan semata2

4 comments:

  1. of course...saya memerlukan dapur yg chantiquee!hahahah

    ReplyDelete
  2. boleh la kite tkr2 resepi nnti ye.=)

    Pink Bear

    ReplyDelete