Monday, December 31

a blessed year it is.

Made a wrong turn, Once or twice Dug my way out, Blood and fire Bad decisions, That's alright Welcome to my silly life - pink, perfect

Assalamualaikum,
yeahh~
Tahun baru untuk kalender Islam dah lama lepas, dan hari ini, bermula tahun baru untuk kalender err, bukan Islam? :) *ampun, lupa term dia.

Setahun lagi pergi. Setahun lagi sudah berlalu.
How's your year been? Good? Bad? 
What have you learned? Something good? something bad?
What s your new year wish? hope? determination?

sesuatu yang norma untuk ditanyakan? yup! memang pun, even in all social network people keep on posting things which answering all those questions. So, today, 1.1.13.

Here, it's my turn to answer all those questions.
How's your year been?
2012. what a year, what an experienced! 

What have you learned?
it was a year where i learned to be a better Muslim,

What is your new year wish? hope? determination?
well, i will keep everything here, in my heart. Shhhh~ :)

Hujan tetap jatuh terang jernih~walau awan pekat hitam. - taken in FB :)

I smiled when i was reading this stats~ it's true! 
and while reading it again, first thing comes to my mind is when one of my friend, shared Surah Al-Syarh on her twitter. 
dan teringat tentang kisah di hari Daurah~ one of the moderator, Kak Murni talked about this surah and how to treat Quran correctly in which caused me to shed my tears.
"Wah! memang betul cakap Kak Syuhada! (she is our naqibah for our usrah replacing kak Isma and to us, she is not kakak since she's younger than us la kan) Adek-adek kat sini memang betul semangat" tangan dia dah mencapai terjemahan kat tepi laptop.
"Belum suruh bukak lagi dah bukak! Tutup balik! Tutup balik! Quran yang ada zip tu zip balik.. Yang ada ketip tu ketip balik. tutup! Tutup sekarang." Eh! kitorang dah pelik dia suruh tutup balik.Tapi, buat jelah. Tangan pun tutup balik terjemahan di tangan.
"Haaaa~ OK! Quran ni sebenarnya hidup" Yup! betul la tu apa dia cakap sebab Quran ni nanti beri syafaat pada kita nanti di sana! Aku dah tersenyum.
Dia tambah lagi "Kita baru pegang-pegang dia dengan usap-usap dia kita dah dapat pahala" Aku senyum lagi.
"Kalau kita baca lagi banyak pahala kita dapat. Setiap huruf yang kita baca kita dapat pahala. Kan?" Aku angguk perlahan. 
Kak Murni cakap lagi, sound something like this "Quran ni comel jer. Pernah tak dengar orang cakap yang diorang rasa seronok sangat kalau baca Quran? Pernah kan? Lepas tu fikir, aku pun baca Quran macam mana rasa seronok tu? Kan? Kan?" Aku dah angguk laju. Yup! Sungguh! Selalu  sangat rasa.
"Haaa~ Sebab Allah tu Maha Mengetahui! Cuba tengok Surah Al-Syarh. Tengok macam mana Allah pujuk kita..." Kitorang semua bukak surah tu and Kak Murni baca siap sekali dengan terjemahan dia.

Dalam surah tu, Allah 2 kali sebut 'dalam kesusahan itu ada kemudahan'
Dalam terjemahan, ayat pertama "Bukankah Kami telah melapangkan dadamu(Muhammad)? Ok! noticed nama Nabi kita tapi dalam kurungan? Tapi kalau baca ayat tu tak ada pun perkataan "Muhammad" dalam ayat tu, sebab Allah nak kita ganti nama kita dalam kurungan tu,
"Bukankah Kami telah melapangkan dadamu (Farahin)"
See? time tu kita akan rasa we are communicating directly to Allah! It's like Allah talking back to you, us. Heard your sadness and listen to all your problems even without you telling it to Him!
(this is how Kak Murni summarized the surah!)
and during that moments, tekak dah rasa berpasir, and tears dropped!

Allah Maha Hebat! Allahuakbar! Awan yang gelap gelita tetapi hujan yang jernih sejernih kristal. kristal di dalam gelap. "Dalam kesusahan itu ada kemudahan". Jadi lean to Allah for all your problems, Dia akan permudahkan. In Shaa Allah!

dan lagi satu benda yang Kak Murni cakap, "Allah sebut dalam Al-Quran, "Tuhanmu tidak meninggalkan engkau (Muhammad) dan tidak (pula) membencimu" Surah Dhuha, ayat 3.
Kak Murni cakap, "Jadi siapa kita untuk kutuk orang lain, mengata orang lain sedangkan Allah tak pernah pun mengata dia apatah lagi kutuk dia, siapa kita nak membenci orang dan meninggalkan orang sedangkan Allah tak pernah buat macam tu langsung kat sesiapa pun" Again! I shed my tears.
 (Farahin, how much is your investment for Hereafter?)

p/s: may we all be blessed by Allah for this year. Aminn! Oh! and my final exams coming in 2 days, do pray for me too~ :)
"Allahumma yassir wala tu'assir. Rabbi tammim bilkhoir. Birokhmatikaya Arhamarrohimin"

 


 

No comments:

Post a Comment