Thursday, April 26

Rant I

success comes after effort.

Assalamualaikum,
Tahniah jugak untuk yang lain yang diraikan masa majlis ni berlangsung hari tu. Anda semua hebat belaka.

Semalam saya terbaca satu cerita dekat my favorite author's page, HLOVATE, ada satu post (if i'm not mistaken) regarding success. I'll make it short, seorang budak yang tidak pandai di mata dunia in which dari sudut exam and career, dan sewaktu dengannya, tapi insyAllah hebat di masa akhirat sana. the end of that cerita there's this statement yang saya ringkaskan dia macam ni; masa semua orang tengah busy having lunch during jumaat afternoon, dia telah pergi untuk menukar pakaian ke baju melayu dan kain pelekat dan kakinya melangkah menunaikan kewajipan untuk sujud pada Dia. sounds simple kan, tapi...

success boleh dikatakan as one of nikmat Allah yang sangat luas kan, dan macam mana nkmat tu boleh datang dalam pelbagai bentuk, begitu juga kejayaan. nikmat datang bersama usaha dan begitu juga kejayaan.

untuk saya, dah pernah melalui benda ini untuk 3 tahun setengah dan semua orang tu ada kelebihan. Tak kira secara semula jadi mahupun hasil usaha sendiri. Allah akan tolong hambaNya yang berusaha kan? Dia tak akan ubah kalau hamba itu sendiri tak mahu merubah nasibnya sendiri. Kalau kita dah berusaha insyAllah, rezeki tu ada. kalau bukan sekarang, esok lusa...

Dalam mencari kejayaan dunia, kadang-kadang terleka untuk seiringkan sekali dengan kejayaan akhirat sana. manusia mudah lupa dan lupa itu bukan pada melayu sahaja. jadi kena ada sentiasa yang mengingatkan. pilihan utuk jawapan "tak apa, slow-slow" bukan jawapan yang betul sepatutnya sebab kalau ajal sampai dia tak slow-slow kan? masih jahil dan hina. masih perlu bimbingan ke jalan Dia. Semoga masih ada yang mahu memimpin tanpa sebarang spekulasi. dan Allah juga turut pandang usaha kita kan... :) - peringatan untuk diri sendiri.

No comments:

Post a Comment