Sunday, September 4

6 years of raya.

2005,

raya tahun tu tak macam raya tahun-tahun lepas. ayah tak ikut raya sebab kena on duty and mak pun balik awal since kena teman ayah, me and my big brother decided untk stay kat kampung for few more days... and there's one morning, where i was awaken by one phone call from my mom, an early morning call and the first thing she said to a 15 years old girl was,"kakak, mak dah cerai dengan ayah,"without any sound of crying neither sobbing, i think im the one who was shocked~

2006,

raya tahun tu adalah kali pertama saya beraya dan bertambahnya seorang wanita baru, 'AUNTIE' di dalam hidup my family, how hard untuk beraya with the new woman in my father's life? only Allah knows. things get hard sebab nenek ayah dengan nenek mak punya kampung was actually "depan-belakang" (they actually neighbor) living at the same village! yup! it is hard... for me untuk pertama kali menerima keadaan macam tu sgt sedih and i was like thinking on how am i going to celebrate my raya... and honestly, im very sad,


years past by, until 2009,

i havnt seen my Auntie's face for a long time, also nver come back to my father's kampung untuk beraya.... maksudnya? saya sendiri tidak tahu...


2011, raya tahun ni, masih sama seperti tahun lepas... saya sudah boleh menerima the facts of broken-family saya, Allah mungkin menguji, semoga cekal dan tabah mengharungi....
kalau dulu-dulu, hanya sekeping gambar pelengkap famili, kini sudah dua keping... dulu sekeping hati terbuka luas untuk menerima, kini sudah tertutup rapi hingga tiada ruang untuk di beri kepada sesiapa...
btw: we still have the same happy looks on our face aite? :')

No comments:

Post a Comment