Thursday, June 11

custom-made

Assalamualaikum,

How long has it been? from my last post? But i guess no one care right. Never mind. This is actually a place where i can recall back all the good things happening to me. Throughout my current life to be more specific.

It's devastating.

Buat masa ni terlalu banyak rasa kecewa dengan diri sendiri. Untuk semua yang berlaku. Untuk semua benda yang diambil mudah dan remeh. Untuk tidak menghargai sesuatu yang dah diberikan. Peluang tu. Berapa banyak kali kena bagi baru nak rasa menghargai?dihargai? 

Appreciating.

Appreciating=accepting everything given to us. Dan sebenarnya kita betul-betul put in heart yang semua benda yang kita dapat is actually dari Dia. dan orang yang memberi tu hanya orang tengah untuk menyampaikan pada kita. Kan?Tak kisah la in what terms pun benda tu terjadi. As in, ada orang datang dan mengadu kat kita yang kawan atau sesiapa jer mempunyai sesuatu perangai yang membuatkan orang lain tak selesa dengan dia. And suddenly bila fikir balik kita mungkin pernah buat begitu dan kita rasa okey je. Pernah fikir tak yang sebenarnya Allah gerakkan hati kawan kita tu untuk bercerita dengan kita dan bukan orang lain sebab Allah nak kita sedar apa yang kita buat tu salah. Awak nak rasa how much Allah sayang sangat-sangat pada kita semua? Selain dari udara dan nyawa yang Dia bagi kat kita everyday, every second, look at diri kita sendiri. Look at everything yang jadi pada diri kita setiap hari, setiap waktu dari celik mata sampai tutup mata. Dari apa yang awak makan, bualkan dan lakukan. Dengan syarat kaitkan balik dengan Allah. Dari seremeh-remeh benda hingga sebesar-besar keputusan yang perlu awak buat sepanjang hari. Kucing datang meleset-Allah pesan rezeki kena kongsi sama-sama. Hari yang sangat stress dengan kerja dan masalah dunia sementara-Allah pesan balik semula pada Dia 5 kali sehari. As kita ingat Allah kita actually build dalam diri kita untuk sentiasa berfikiran baik terhadap setiap yang berlaku. Kadang-kadang kesusahan untuk kita adalah kesenangan untuk orang lain. Bukan as in revenge or so on an so forth. As in kereta kita rosak dan kena hantar kat mekanik-Susah kita kereta rosak-senang untuk si mekanik sebab rezeki mekanik tu hari tu. Kan? Kenapa complicates kan your day dengan benda yang memang tak kekal kan?

Chances.

Peluang tu kadang-kadang datang sekali, kadang-kadang berkali-kali sampai kita biarkan benda tu berlalu macam tu je. Ada sebab untuk setiap yang berlaku kan?Kan Allah dah cakap. Jadi kenapa pertikaikan lagi? Orang cakap-seperti menidakkan takdir. But then think again, kalau benda tu memang kita dah put all our 110% effort dan tak berjaya, it meant to be. STILL! OPTIMISTIK-lah! a success can only happened if YOU, yourself reflects back on what you're doing. Allah pesan lagi, benda yang kita rasa baik untuk kita belum tentu baik untuk kita and vice-versa. you planned, i planned, we planned, but Allah is the The Greatest Planner of all kan. Jadi? fikirlah. 

 Regards,
NuFAB

 

1 comment:

  1. And it's certainly not kebetulan bila saya pun tergerak hati nak update blog sy minggu ni lepas 10 bulan tak update.

    ReplyDelete